Český statistický úřad: Velikonoce podpořily růst tržeb za potraviny

07.05.2018 10:37

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v březnu reálně meziměsíčně o 0,1 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,4 %, bez očištění o 3,7 %.

Český statistický úřad: Velikonoce podpořily růst tržeb za potraviny
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v březnu reálně o 0,1 %, přičemž za potraviny vzrostly o 0,6 %, naopak za pohonné hmoty klesly o 2,2 % a za nepotravinářské zboží o 0,5 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,4 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 4,8 %, za potraviny o 3,8 % a za pohonné hmoty o 2,8 %. V březnu 2018 bylo o dva pracovní dny méně než v březnu 2017.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 3,7 %. Vyšší prodej potravin o 7,4 % byl ovlivněn Velikonocemi. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 1,5 % a za pohonné hmoty o 0,1 %.

Meziroční růst neočištěných tržeb v maloobchodě nejvíce ovlivnil prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (růst o 8,0 %) a prodej zboží přes internet nebo zásilkovou službu (růst o 14,7 %). Vyšší tržby realizovaly také specializované prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 1,0 %). Naopak méně se utržilo ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví (o 2,9 %), s počítačovým a komunikačním zařízením (o 2,5 %), s výrobky pro domácnost (o 1,6 %), s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím (o 0,5 %) a s potravinami (o 0,4 %). Přispěl k tomu jednak nižší počet pracovních dní v letošním březnu v porovnání s loňským, jednak vysoká loňská srovnávací základna.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 100,3 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží, potravin a výrobků pro domácnost. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, s pohonnými hmotami, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a s oděvy a obuví.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) vzrostly reálně meziměsíčně o 0,2 % a očištěné o kalendářní vlivy se snížily meziročně o 5,7 %. Neočištěné tržby se snížily meziročně o 11,6 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 11,8 % a za opravy motorových vozidel o 10,8 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici na:  http://ec.europa.eu/eurostat/web/short-term-business-statistics/publications/news-releases.

Za celé 1. čtvrtletí 2018 se v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 6,2 %, bez očištění o 5,9 % (v 1. čtvrtletí 2018 bylo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o dva pracovní dny méně). Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 7,3 %, za prodej pohonných hmot o 4,9 % a potravin o 4,7 %. Za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně snížily o 3,4 %, bez očištění o 5,7 %. Neočištěné tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) klesly meziročně o 6,5 % a za opravy motorových vozidel o 2,7 %.

Poznámky:

  • Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
  • Data za březen 2018 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2018 budou publikovány v červnu 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…