Český statistický úřad: Zaměstnanost i výdělky rostou

09.03.2018 15:28

Další rekord v míře zaměstnanosti a pokles nezaměstnanosti na historicky nejnižší úroveň. Průměrná mzda meziročně nominálně vzrostla o 8,0 %, medián ještě téměř o procentní bod více. Takové výsledky přinesly statistiky o českém trhu práce v posledním loňském čtvrtletí.

Český statistický úřad: Zaměstnanost i výdělky rostou
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Zaměstnanost roste setrvale. Ve 4. čtvrtletí 2017 dosáhla 74,3 %, což je další rekordní úroveň za dobu existence samostatné České republiky.

Na druhé straně se snižoval počet nezaměstnaných, a to na 128,7 tisíce. Obecná míra nezaměstnanosti klesla na 2,4 %, což je nejnižší hodnota v Evropské unii. Liší se podle dosaženého vzdělání. Zatímco u vysokoškoláků je nízká, u osob se základním vzděláním přesahuje 10 %. Počet dlouhodobě nezaměstnaných, tedy těch, kteří jsou bez práce déle než rok, se snížil na 40,5 tisíce.

„Vedle nezaměstnaných je tu taky dalších 119 tisíc osob, které jsou ekonomicky neaktivní, přitom uvádějí, že by chtěly pracovat. Většina ale nemůže za současných podmínek nastoupit do práce. Často jde o ženy pečující o děti,“ vysvětluje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Stoupající poptávka po pracovních silách a silný hospodářský růst tlačily na výdělky. Průměrná mzda meziročně vzrostla o 8,0 % na 31 646 korun. V odvětví kulturní, zábavní a rekreační činnosti, ve zdravotní a sociální péči i ve veřejné správě vzrostly platy meziročně o více než 10 %. V dobré kondici byl i zpracovatelský průmysl, který zaznamenal nárůst průměrné mzdy o 7,5 %.

„Průměrné mzdy vzrostly nejvíce v Karlovarském a ve Zlínském kraji, tedy v krajích s nejnižší mzdovou úrovní. Ve všech krajích s výjimkou hlavního města Prahy vzrostly mzdy přinejmenším o 7,9 %. V Praze to bylo 6,6 %, přibylo tady ale nejvíce zaměstnanců,“ srovnává Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Ve 4. čtvrtletí 2017 byl medián mezd 27 320 korun, což bylo o 2 244 korun více než ve stejném období předchozího roku. Muži mají značně vyšší mzdovou úroveň, jejich medián byl 29 639 Kč, zatímco u žen jen 24 790 Kč.

Podrobnosti v nové analýze ČSÚ Vývoj mezd zaměstnanců – 4. čtvrtletí 2017.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…