Český statistický úřad je jednou z nejdůvěryhodnějších institucí

10.12.2015 9:05

Český statistický úřad se trvale těší vysoké míře důvěry veřejnosti. Ukázaly to nejnovější výsledky Centra pro výzkum veřejného mínění.

Český statistický úřad je jednou z nejdůvěryhodnějších institucí
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Českému statistickému úřadu důvěřuje 63 % občanů. To je vůbec nejlepší hodnocení ve srovnání s institucemi, které byly zařazeny do daného výzkumu nebo které jím prošly v nedávné minulosti. „Jde o velmi pozitivní hodnocení naší práce. Vážíme si toho, že uživatelé důvěřují statistickým informacím, které publikujeme. Výzkum navíc znovu ukázal, že veřejnost vnímá ČSÚ jako vysoce odbornou instituci, která poskytuje přesné a politicky nestranné údaje,“ uvádí předsedkyně Úřadu Iva Ritschelová.

V povědomí veřejnosti je činnost ČSÚ spojena zejména se Sčítáním lidu, domů a bytů. Výrazná většina občanů si ji podle provedené analýzy spojuje i se zpracováním výsledků voleb či s monitorováním ekonomického vývoje.

Velká většina veřejnosti rovněž považuje Český statistický úřad za užitečný. Pozice ČSÚ se přitom ukazuje jako stabilní, vysvětluje Jan Červenka z CVVM: „V časových řadách proměnných sledujících postoje veřejnosti k ČSÚ se od roku 2006 objevují pouze minimální změny nebo drobné výkyvy. Ačkoliv u jiných institucí, jež se svým charakterem ČSÚ blíží, k výrazným negativním posunům došlo.“

Výzkum CVVM, který proběhl ve dnech 2. až 9. listopadu 2015, nesl název Obraz Českého statistického úřadu u české veřejnosti 2015. Celkem 220 tazatelů v něm formou osobního rozhovoru oslovilo 1 054 respondentů starších 15 let. Materiál je k dispozici zde: https://www.czso.cz/csu/czso/ankety_csu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…