Český statistický úřad vydal Satelitní účet neziskových institucí za rok 2013

07.11.2015 10:20

Jaká zjištění přináší nový Satelitní účet neziskových institucí za rok 2013?

Český statistický úřad vydal Satelitní účet neziskových institucí za rok 2013
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Například se dozvíte, že:
  • V roce 2013 vzrostl počet organizací českého neziskového sektoru o 7,6 %. K poklesu počtu organizací došlo pouze u právní formy církevní organizace (tedy církve a náboženské společnosti, jejich církevní právnické osoby - účelová zařízení církví; předškolní a školská zařízení, základní školy, střední školy, zdravotnická zařízení zřízená církví nebo náboženskou společností).
  • V roce 2013 činila produkce českého neziskového sektoru 110 miliard Kč. Český neziskový sektor se v roce 2013 podílel na tvorbě HDP České republiky ve výši 1.8 %. V roce 2013 poskytl český neziskový sektor přes 55 % produkce bezplatně.
  • V roce 2013 pracovalo pro český neziskový sektor téměř 105 tisíc zaměstnanců v přepočtu na plné pracovní úvazky, což činilo 2,1 % podílu na zaměstnanosti ČR. V případě placených pracovníků v přepočtu na plné pracovní úvazky došlo k meziročnímu růstu o 4,7 %.
  • V roce 2013 pro český neziskový sektor odpracovali dobrovolníci přes 43,8 miliónů hodin v hodnotě 5,5 miliard korun. V přepočtu na plné pracovní úvazky tak pro český neziskový sektor pracovalo přes 25 tisíc dobrovolníků. V případě dobrovolnictví pro český neziskový sektor došlo v roce 2013 k meziročnímu poklesu o 2,5 %.
  • V roce 2013 došlo u českého neziskového sektoru k největšímu poklesu u příjmu transfery od obyvatelstva (v podobě darů a členských příspěvků) o 19 % a také u příjmu důchody z vlastnictví taktéž o 19 %. Naopak největší růst (o 15 %) zaznamenaly transfery od vládních institucí.
  • Významnou novinkou Satelitního účtu neziskových institucí je poskytování základních makroekonomických agregátů i v klasifikaci CZ-COPNI, která významně přispívá k lepšímu popisu českého neziskového sektoru. Díky prezentování Satelitního účtu neziskových institucí v klasifikaci CZ-COPNI mají uživatelé přístup k údajům o neziskových institucích za sport, rekreaci, ochranu životního prostředí či za místní a regionální rozvoj. Například v roce 2013 ve službách "humanitární pomoci jiným zemím" pracovalo 1 147 zaměstnanců v přepočtu na plné pracovní úvazky.
Publikace Satelitního účtu neziskových institucí v roce 2013 naleznete na webové stránce Českého statistického úřadu http://apl.czso.cz/pll/rocenka/rocenka.indexnu_sat.
 
Chcete-li vědět více o Satelitním účtu neziskových institucí, například které instituce se považují za neziskové, podívejte se do metodického popisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…