Český telekomunikační úřad: Kmitočty v pásmu 3,7 GHz si rozdělí dva stávající a dva noví operátoři

11.07.2017 21:34

Skončila aukční fáze výběrového řízení na udělení práv k využívání rádiových kmitočtů v pásmu 3600 – 3800 MHz pro vysokorychlostní datové sítě. Vedle dvou stávajících operátorů (O2 Czech Republic a.s. a Vodafone Czech Republic a.s.) v aukci uspěly i dva nové subjekty: Nordic Telecom 5G a.s. a PODA a.s.

Český telekomunikační úřad: Kmitočty v pásmu 3,7 GHz si rozdělí dva stávající a dva noví operátoři
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Stávající operátoři mohli získat kmitočtový příděl 40 MHz, pro nové zájemce byl spektrální limit dvojnásobný. Této podmínky aukce využila společnost Nordic Telecom 5G a.s. a vydražila dva aukční bloky o celkové šíři 80 MHz, ostatní subjekty mají po jednom bloku. Aukce se zúčastnilo 6 zájemců, společnosti Suntel Net s.r.o. a T-Mobile Czech Republic a.s. nepodaly vítěznou nabídku u žádného aukčního bloku.

„Výsledek úspěšné aukce ukazuje, že se telekomunikační trh orientuje na poskytování datových služeb, které jsou páteří fungující digitální ekonomiky,“ říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák s poukazem na to, že kmitočty v pásmu 3,7 GHz jsou zejména vhodné pro budování vysokokapacitních mobilních datových sítí a budoucí rozvoj sítí 5. generace. „Aukce je pro dva zájemce využitou vstupenkou na tento segment telekomunikačního trhu. Dlouhodobě říkáme, že větší konkurence v tomto sektoru je jedním z předpokladů pro zvyšování kvality poskytovaných služeb,“ dodává Jaromír Novák.

Každý z pěti aukčních bloků byl vydražen za částku 203 milionu korun, tedy sedminásobek vyvolávací ceny. Celkově aukce do státního rozpočtu přinesla 1,015 mld. Kč.

Vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných rádiových kmitočtů ČTÚ předpokládá bezprostředně poté, co úspěšní uchazeči uhradí ceny za vydražené spektrum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …