Český telekomunikační úřad: Novelizací zákona o elektronických komunikacích se zhoršilo postavení spotřebitele

29.06.2015 15:30

Zpráva ze zasedání Rady Českého telekomunikačního úřadu v 26. týdnu 2015:

Český telekomunikační úřad: Novelizací zákona o elektronických komunikacích se zhoršilo postavení spotřebitele
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Rada Českého telekomunikačního úřadu rozhodla o vydání opatření obecné povahy, části plánu využití rádiového spektra PV-P/7 pro kmitočtové pásmo 2,7 až 4,2 GHz a PV-P/12 pro kmitočtové pásmo 1,7 až 1,9 GHz. Obě rozhodnutí úřad publikuje v Telekomunikačním věstníku.

Důvodem nového vydání části plánu využití rádiového spektra PV-P/7 jsou úpravy podmínek rozvoje pásma 3,4 − 3,8 GHz pro vysokorychlostní přístupové mobilní sítě. Jde tedy o úpravu, která předchází aukci kmitočtů v pásmu 3,6 − 3,8 GHz s plánovaným začátkem do konce letošního roku. Úřad i na základě obdržených připomínek z veřejné konzultace potvrdil, že pásmo je technologicky neutrální a lze v něm provozovat libovolnou pohyblivou službu, nikoli jen mobilní vysokorychlostní komunikace IMT.

Členové Rady ČTÚ se také seznámili se souhrnnou zprávou o opatřeních, která úřad podnikl na zvýšení ochrany spotřebitele v oblasti elektronických komunikací. Mnohé problémy, které úřad řešil v minulosti, jako jsou smluvní pokuty, automatické prodlužování smlouvy, retenční nabídky či volací jistiny, operátoři upravili ve svých smlouvách tak, jak úřad doporučil. Nicméně i tak zpráva konstatuje, že novelizací zákona o elektronických komunikacích (ZEK) loni na podzim došlo ke zhoršení postavení spotřebitele. Největší problémy panují v oblasti informování účastníků o jednostranných změnách smluv, automatického dokupování dat nad rámec limitu či situace účastníků v případě, že mobilní virtuální operátor ukončí svou činnost.

I letos úřad plánuje komplexně analyzovat smluvní podmínky především u poskytovatelů služeb s velkým počtem zákazníků.

Rada ČTÚ dále přijala informaci o aktuálním stavu právní úpravy, týkající se působnosti ČTÚ, a připravovaných změnách a stavu jejich projednávání. Jmenovitě o novele zákona o zpravodajských službách, novele ZEK, novele zákona o poštovních službách (ZoPS), novele zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání a zákona o bezpečnostní činnosti. Zástupci úřadu rovněž Radu informovali o stavu rozhodování sporů podle § 127 ZEK mezi podnikateli v elektronických komunikacích a sporů o přístup k poštovní infrastruktuře podle § 34 ZoPS. Za poslední rok úřad zahájil 13 správních řízení o sporech mezi podnikateli v elektronických komunikacích a jeden spor týkající se přístupu k prvkům poštovní infrastruktury.

Detailní informace o aktivitách regulátora zájemci naleznou v červnové měsíční monitorovací zprávě.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…