Český telekomunikační úřad: Operátoři ruší poplatek za vrácení kreditu

20.06.2020 22:45

Český telekomunikační úřad začal na konci května letošního roku prověřovat výši poplatků účtovaných operátory za vrácení nespotřebovaného kreditu u předplacených služeb.

Český telekomunikační úřad: Operátoři ruší poplatek za vrácení kreditu
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

V posledních několika dnech všichni tři největší operátoři oznámili, že poplatek svým zákazníkům přestanou účtovat.

Značný mediální ohlas vyvolala informace zveřejněná v květnové monitorovací zprávě Českého telekomunikačního úřadu o existenci poplatku za vrácení nespotřebovaného kreditu u předplacených služeb. Ten si nově mohou operátoři účtovat v souvislosti s novelou zákona o elektronických komunikacích, která nabyla účinnosti 1. dubna tohoto roku a přinesla spotřebitelům možnost při změně operátora žádat vrácení nespotřebovaného kreditu u předplacených služeb.

Navrácení kreditu však může být podle zákona zpoplatněno mimo jiné pouze za předpokladu, že tak bylo ujednáno ve smluvních podmínkách. „Bezprostředně jsme proto oslovili především velké mobilní operátory a aktivně s nimi diskutovali důvody a výši požadovaného poplatku,“ připomíná Hana Továrková, předsedkyně Rady ČTÚ. 

K dnešnímu dni všichni tři největší mobilní operátoři zareagovali a postupně oznámili, že již nadále nebudou při změně operátora účtovat spotřebitelům žádný poplatek za navrácení nespotřebovaného kreditu. „Oceňujeme takový samoregulační přístup mobilních operátorů jako nepochybně pozitivní a prospotřebitelsky orientované rozhodnutí,“ hodnotí změnu Hana Továrková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…