Český traumateam již v Nepálu pomáhá s ošetřováním zraněných

06.05.2015 8:20

Čtyřiatřicetičlenný tým, tvořený 9 lékaři a 10 zdravotními sestrami z Fakultní nemocnice Brno, a 14 příslušníky Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy ošetřil hned první den svého působení ve městě Melamchi 82 pacientů.

Český traumateam již v Nepálu pomáhá s ošetřováním zraněných
Foto: pixabay.com/moonykim
Popisek: Nepál, ilustrační foto

Den poté Češi ošetřili dalších 52 pacientů, převážně se zlomeninami, hnisajícími ránami, pohmožděninami a poraněními velkých kloubů. Mezi nejtěžší případy, které traumateam dosud řešil, patřilo hyperglykemické kóma pacienta v bezvědomí, kde čeští zdravotníci asistovali při jeho transportu do nemocnice v Dhulikhelu. Vážný byl také případ astmatické pacientky s pneumotoraxem, která byla letecky přepravena z blízkosti české základny do nemocnice v Káthmandu.

Český traumateam na místě úzce spolupracuje s polskými a japonskými kolegy, zejména v závažných případech vyžadujících rentgenové a sono vyšetření v místní nemocnici, kde působí právě japonští zdravotníci. Pro Poláky zajišťují Češi převážně přijetí těžkých případů a jejich stabilizaci před přesunem do dalších zdravotnických zařízení, včetně přijetí v místní nemocnici.

Traumateam ČR je mobilním posilovým zdravotnickým útvarem určeným k poskytování chirurgické, traumatologické, resuscitační a specializované péče poraněným a postiženým na místě hromadného neštěstí nebo katastrofy v rámci mezinárodní humanitární pomoci v zahraničí. O jeho nasazení v zemětřesením silně postiženém Nepálu rozhodla Vláda České republiky. Zároveň schválila uvolnění částky 20 miliónů Kč na okamžitou pomoc nejhůře zasaženým oblastem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…