Český trh potravin trápí nízké ceny mléka a ptačí chřipka

23.03.2017 15:35

Přestože zemědělství a potravinářský průmysl patří v České republice dlouhodobě k nejstabilnějším sektorům, některé významné segmenty jsou rizikové a vykazují vysoký počet nezaplacených pohledávek a žádostí o prodloužení splatnosti.

Český trh potravin trápí nízké ceny mléka a ptačí chřipka
Foto: pixabay.com
Popisek: Mléko, ilustrační foto

S největšími problémy se dnes potýkají zpracovatelé masa, výrobci mléka a také producenti tabákových výrobků. Vyplývá to z aktuální sektorové analýzy úvěrové pojišťovny Euler Hermes, která je součástí skupiny Allianz. Světový lídr v pojištění pohledávek pravidelně vyhodnocuje rizika v rámci různých sektorů po celém světě.

„Ceny mléka vloni klesly o 14,7 % oproti roku 2015, což mohlo nepříjemně dopadnout především na podnikání menších výrobců. Pokles způsobilo především zastavení exportu mléčných výrobků na ruský trh, omezení růstu exportu na čínský trh a zrušení mléčných kvót v zemích Evropské unie. Za aktuálně nejvíce problematický segment z celého sektoru však považuji zpracování a konzervování masa a masných výrobků. Ve ztrátě se ocitla řada provozovatelů jatek, ale i části masokombinátů a dalších zpracovatelů masa,“ říká Luděk Obadal, Country Manager společnosti Euler Hermes v České republice.

Drůbežářskou výrobu vloni postihl především návrat ptačí chřipky. Přestože náhradu za uhynulé a nuceně likvidované ptáky chovatelům hradí stát, epidemie má velmi negativní ekonomický dopad na celý segment. „Potravinářství je trh individuálního spotřebitele. To znamená, že je hodně citlivý na jakékoliv negativní informace o jednotlivých potravinářských výrobcích podložené zjištěními státních orgánů. Takto v minulosti zahýbaly celým trhem například španělské okurky, marocká rajčata, metanolová aféra, plastové úlomky v čokoládových tyčinkách či antibiotika v medu,“ doplňuje Luděk Obadal.

V posledních letech se v České republice stává stále rizikovější také oblast tabákových výrobků. Segment dlouhodobě čelí ze strany českého státu i orgánů Evropské unie legislativním zásahům, jejichž cílem je omezit zdravotních rizika způsobovaná kouřením. Tato opatření zatím nevedou k výraznějším poklesům obratů či zisků tabákových společností. Vysoké daňové zatížení tohoto podnikání však přirozeně otevírá prostor pro protiprávní jednání při obchodování s těmito produkty.

Navzdory dílčím potížím některých významných segmentů zůstává zemědělství a potravinářský průmysl v ČR jedním z nejstabilnějších sektorů. Výhodou tohoto trhu je, že tolik nepodléhá krizím a konjukturálním vlivům. V segmentu destilátů se po odeznění metanolové aféry z roku 2014 situace stabilizovala a nyní již trh postupně roste. Pokud jde o výrobu cukru, po zrušení kvót v zemích EU došlo ke zvýšení konkurence a snížení zisků dosavadních výrobců, nyní však již výroba cukrářských produktů včetně čokolády zaznamenává jen mírný pokles.

Rok 2017 v českém zemědělství a potravinářském průmyslu vnímají analytici společnosti Euler Hermes s mírným optimismem. Očekávají pokračující stabilitu, která je dána především zajištěnou úrovní poptávky, až mírný nárůst sektoru. Předběžné hospodářské výsledky zemědělských, potravinářských a obchodních firem za loňský rok nenaznačují podstatnější výkyvy. Ekonomickou stabilitu firem by mohly negativně ovlivnit mimořádné události, na které je sektor obzvláště citlivý. Nezanedbatelný vliv, a to v pozitivním i negativním smyslu, je spojen také s regulativními zásahy Evropské unie.

Sektor zemědělství a potravinářský průmysl zahrnuje v rámci klasifikace společnosti Euler Hermes především zemědělskou prvovýrobu, výrobu potravin, nápojů, tabákových produktů a průmyslových krmiv a veškerý velkoobchod se zemědělskými a potravinářskými komoditami a výrobky. V roce 2015 se zemědělství podílelo na tvorbě hrubého domácího produktu v ČR podílem 1,68 %, zatímco výroba potravin, nápojů a tabákových výrobků podílem 2,19 %. Tato čísla se na první pohled zdají být zanedbatelná, je však třeba zdůraznit strategický význam v oblasti výživy obyvatelstva, tvorbě životního prostředí a také návaznost na další zpracovatelská odvětví.

O společnosti Euler Hermes

Euler Hermes je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52 000 klienty a zastoupením ve více než 50 zemích. Společnost je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik krátkodobých dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V České republice působí již 18 let. 

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…