Cesta do budoucnosti. Děti namalují, jak si představují pracovní život

13.12.2016 15:31

Novou výtvarnou soutěž „CESTA DO BUDOUCNOSTI: nejlepší pracovní život pro každého“ vyhlásil Výzkumný ústav bezpečnosti práce (VÚBP) pod záštitou MPSV.

Cesta do budoucnosti. Děti namalují, jak si představují pracovní život
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Soutěž je určena pro žáky základních škol, nižších stupňů víceletých gymnázií a děti z dětských domovů. V rámci soutěže si děti zahrají na vizionáře a vyjádří pomocí obrázků, jak by mohla vypadat práce za 50 nebo 100 let, a jak se chránit před riziky, které můžeme dnes jen předvídat.

Mladí tvůrci budou soutěžit ve věkových kategoriích 6 až 10 let a 11 až 16 let. Své práce mohou přihlásit do 31. března 2017.

Téma soutěže vychází z motta Evropské kampaně BOZP pro období 2016-2017 „Zdravé pracoviště pro všechny bez rozdílu věku“, pořádané Evropskou agenturou pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Vlastní kampaň se zaměřuje na otázky udržitelné práce a zdraví a bezpečnosti na pracovišti. Vychází přitom z faktu, že v řadě členských zemí EU se zvyšuje věk odchodu do důchodu a mnoho pracovníků bude pravděpodobně muset déle pracovat. Čtvrtina zaměstnanců se už dnes domnívá, že jejich práce má vliv na jejich zdraví a že ji nebudou v 60 letech schopni vykonávat. Bude proto třeba vyvinout odpovídající úsilí pro vytvoření bezpečnějšího a hlavně zdravějšího pracovního prostředí pro všechny.

Dnešní děti a mládež jsou naší budoucí pracovní sílou. I oni se budou při práci setkávat s riziky, i oni se v pozdějším věku nevyhnou problémům starších lidí. Někteří už možná přemýšlejí nebo dokonce vědí, čím by chtěli být, jaké zaměstnání se jim líbí a jakou práci by chtěli vykonávat. Současná generace mladých lidí je ovlivněna digitalizací, automatizací a robotizací a vykazuje jiné vlastnosti a tendence než generace předešlé. Organizátoři soutěže proto předpokládají, že díky tomu je schopna vidět práci a pracovní život zcela jinou optikou, a předloží zajímavé a neobvyklé náměty, jak by mohla vypadat práce (nejlépe zdravá práce) třeba za desítky let, a především, co by lidem současnou i budoucí práci ulehčilo nebo zjednodušilo.
Obrázky zhodnotí porota složená ze zástupců MPSV, Ministerstva zdravotnictví,

Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Státního úřadu inspekce práce, Českomoravské konfederace odborových svazů, organizátora a partnera soutěže. Vítězové budou vyhlášeni u příležitosti konání semináře v rámci Evropské kampaně BOZP 11. května 2017 na veletrhu FOR INDUSTRY 2017 v Praze-Letňanech. Zde převezme hodnotné ceny pět vítězů v každé kategorii. Ohodnoceny budou rovněž školy a školská zařízení, která zaslala práci, která se umístila na 1. místě v dané věkové kategorii. Cenu obdrží i pedagogové, kteří přispěli k tvorbě oceněných prací a přihlásili je do soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…