Čeští a nizozemští vojáci si na Joanně vyměnili minomety

18.06.2015 7:31

Vidět nizozemské výsadkáře střílet z českých minometů vz. 52 a ANTOS-LR a jejich české kolegy naopak z minometů L16A1 není zrovna obvyklé. Na polské střelnici Joanna jim to však šlo během cvičení Noble Jump skvěle.

Čeští a nizozemští vojáci si na Joanně vyměnili minomety
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

V pondělí měli čeští a nizozemští vojáci na cvičení Noble Jump v plánu společné střelby. Střílelo se na více místech vojenského výcvikového prostoru Żagań najednou. Ke slovu přišly nejen útočné pušky CZ 805 BREN A2 a Colt Canada C7, na vozidlech lafetované kulomety a granátomety a zbraně odstřelovačů, ale asi nejzajímavější byly společné střelby z minometů. Ty se konaly právě na střelnici Joanna.

Obsluhy českých a nizozemských minometů spolu budou v dalších dnech plnit na cvičení Noble Jump palebné úkoly. Je proto nezbytné, aby se vojáci vzájemně co nejlépe poznali a seznámili se i prakticky s municí a zbraněmi svých kolegů. Právě k tomu skvěle posloužily předem naplánované společné střelby, jejichž tématem byl nácvik plnění individuálního palebného úkolu s polopřímým zamířením. Zjednodušeně řečeno, obsluhy minometů na pokyn velitele zaměřovaly určené cíle v ploše a ničily je palbou.

Jako první najeli na palebnou čáru nizozemští minometčíci s minomety L16A1 ráže 81 mm, aby předvedli svým českým kolegům jejich obsluhu. Pak u jejich zbraní zaujali místo Češi a pod dohledem nizozemských instruktorů si z nich v praxi vyzkoušeli zamíření i následnou palbu. Poté se role obrátily a po krátkém seznámení naopak nizozemští vojáci zaklekli k českým minometům vz. 52 ráže 82 mm a ANTOS-LR ráže 60 mm.

V poslední fázi výcviku pak palbu na určený cíl vedla celá smíšená jednotka zároveň. V tu chvíli se u minometů objevil i generálporučík Volker Halbauer, velitel 1. německo-nizozemského sboru, který řídí v Polsku celé cvičení Noble Jump: „To, co zde vidím, je absolutně skvělou ukázkou spolupráce mezi českými a nizozemskými vojáky,“ vyslovil uznale. U minometčíků se ovšem generál Halbauer zdržel déle a nejen, že jejich výkony se zájem sledoval, ale příležitost využil i k neformálnímu rozhovoru s vojáky. Před svým odchodem pak věnoval pamětní minci a poděkoval řídícímu zaměstnání poručíku Romanu Kamenskému, veliteli čety bojové podpory chrudimských výsadkářů na cvičení Noble Jump, za profesionálně odvedenou práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…