Čeští experti na ochranu klimatu se nově můžou registrovat do dvou databází pro mezinárodní spolupráci

29.05.2016 16:58

Zelený klimatický fond (Green Climate Fund) je největším mezinárodním fondem poskytujícím finance pro opatření na ochranu klimatu v rozvojových státech.

Čeští experti na ochranu klimatu se nově můžou registrovat do dvou databází pro mezinárodní spolupráci
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

1. Zelený klimatický fond hledá mezinárodní odborníky

Zelený klimatický fond (Green Climate Fund) je největším mezinárodním fondem poskytujícím finance pro opatření na ochranu klimatu v rozvojových státech. Financovány jsou jak projekty zaměřené na snižování emisí skleníkových plynů (mitigace), tak i přizpůsobení se negativním dopadům změny klimatu (adaptace). Fond vznikl v roce 2010 pod záštitou Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu. Ke konci roku 2014 byla završena úvodní kapitalizace fondu, kdy 42 států přislíbilo finanční prostředky pro období 2015–2018 v celkové výši 10,2 mld. dolarů. Následně začalo předkládání programových a projektových žádostí, přičemž v listopadu 2015 fond schválil prvních 8 žádostí v celkovém objemu 168 mil. amerických dolarů. Stanoveným cílem fondu pro rok 2016 je profinancovat 2,5 mld. dolarů. (Více informací o Zeleném klimatickém fondu a jeho hlavních činnostech naleznete na této internetové adrese.

I proto sekretariát fondu posiluje své administrativní kapacity a vytváří databázi mezinárodních expertů, kterou bude využívat pro hodnocení předkládaných programových a projektových žádostí. Bližší informace o stanovených kritériích pro mezinárodní experty a o způsobu registrace do databáze naleznete zde.

Pokud Vás tato nabídka oslovila a rozhodnete se zaregistrovat do databáze expertů Zeleného klimatického fondu, uvítáme, pokud budete informovat o svém záměru také MŽP (e-mail: Ales.Hilcer@mzp.cz).

2. Registrace do databáze českých expertů pro oblast ochrany klimatu v rozvojových státech

V návaznosti na výše uvedenou výzvu Zeleného klimatického fondu a stávající rozsáhlé zkušenosti českých odborníků se Ministerstvo životního prostředí rozhodlo vytvořit vlastní databázi expertů se zaměřením na oblast ochrany klimatu v rozvojových státech. Primárním zájmem MŽP je získat ucelený přehled o expertní nabídce v této oblasti a současně prostřednictvím databáze cíleně zprostředkovávat aktuality a především pracovní příležitosti nabízené např. Zeleným klimatickým fondem nebo z probíhající česko-německé spolupráce v rámci implementace programu Climate Finance Readiness (CF Ready). Základní informace o německém programu CF Ready, který je realizován německou rozvojovou agenturou GIZ, jsou zde.

MŽP hledá především odborníky se zkušenostmi s přípravou nebo implementací programů/projektů zaměřených na ochranu klimatu v rozvojových zemích a také specialisty se zkušenostmi s přípravou národních/regionálních strategií na ochranu klimatu. Bližší informace o expertních profilech a jejich minimálních požadavcích jsou uvedeny zde.

Pro registraci do databáze expertů MŽP prosím zašlete vyplněný formulář.

Váš životopis zašlete v anglickém jazyce spolu s vyplněným formulářem na adresy Ales.Hilcer@mzp.cz a Jan.Danek@mzp.cz, na něž se můžete obrátit s případnými dotazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…