Čeští experti pomáhají Gruzii v oblasti průmyslových rizik

10.11.2017 19:43

Třetím měsícem se ČR podílí na realizaci twinningového projektu EU pro Gruzii [1], jehož cílem je harmonizace právní úpravy zaměřené na kontrolu průmyslových emisí a rizik.

Čeští experti pomáhají Gruzii v oblasti průmyslových rizik
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Za ČR je juniorním partnerem v projektu Česká informační agentura životního prostředí, CENIA. Je členem konzorcia Španělsko/Nizozemsko/ČR, které bylo vybráno jako nejlepší v soutěži tří uchazečů. Projekt, který bude probíhat až do roku 2019, má celkový rozpočet 1 milion eur.

Proto Ministerstvo životního prostředí navštívila 12ti členná gruzínská delegace. Experti MŽP jí poskytli ucelený přehled o implementaci směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/18/EU, tzv. Seveso III, zaměřené na prevenci závažných havárií v národních podmínkách. Zároveň se podělili o zkušenosti z implementace předpisů v oblasti IPPC a mezinárodní spolupráce a prevence závažných havárií na vodách. Delegace během svého pobytu v ČR zavítá rovněž na prohlídku Českého hydrometeorologického ústavu. Diskuze o praktických aspektech naplňování legislativy proběhla na České inspekci životního prostředí a Magistrátu Hl. m. Prahy. Součástí pobytu gruzínské delegace byly i návštěvy průmyslových zařízení, které danou právní úpravu musí naplňovat. Česká republika pomáhala Gruzii připravit legislativu pro prevenci závažných havárií již v letech 2013 - 2015 projektem České rozvojové agentury. Výstupy z projektu rozvojové spolupráce jsou v rámci twinningového projektu aktualizovány tak, aby odpovídaly nejnovějším požadavkům právní úpravy EU, tzv. směrnici SEVESO III.

Poznámky:
[1] Twinningová spolupráce napomáhá demokratizaci a stabilitě zemí v sousedství EU, a tím i samotné Evropské unii. Zapojení orgánů státní správy ČR do těchto nástrojů pomoci v roli expertů přispívá i ke zlepšení bilaterálních vztahů ČR s jednotlivými partnerskými zeměmi, které představují zejména v regionu východní Evropy dlouhodobou prioritu zahraniční politiky ČR, a s ostatními členskými státy EU, které mají zájem o realizaci twinningových projektů v rámci konzorcií s ČR. Vhodné nastavení legislativního a institucionálního rámce i navázání kontaktů ČR v cílových zemích prostřednictvím Twinningu vytváří předpoklady i pro následné snadnější prosazení českých firem a neziskových organizací v partnerských zemích, ačkoliv se tyto v twinningových projektech nemohou přímo uplatnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…