Čeští restaurátoři představili na mezinárodním festivalu v Bologni digitalizovaný snímek Place de la Concorde

27.06.2017 20:17

V italské Bologni byl při zahájení Mezinárodního filmového festivalu Il Cinema Ritrovato uveden ve světové premiéře snímek Place de la Concorde pořízený chronofotografickou kamerou Étienna-Julese Mareye mezi lety 1888 a 1897.

Čeští restaurátoři představili na mezinárodním festivalu v Bologni digitalizovaný snímek Place de la Concorde
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Svitek originálního negativu je součástí sbírek Národního technického muzea v Praze, které se rozhodlo tento unikátní záznam ve své produkci digitalizovat a zpřístupnit veřejnosti. Na projektu digitalizace filmového záznamu se podílel i Národní památkový ústav, který poskytl odbornou součinnost a umožnil využít i speciální skener.

Digitalizace a prezentace filmu Place de la Concorde je unikátní počin. Národní technické muzeum poskytlo svoje archiválie a prostor pro historicko-technologický průzkum, Národní památkový ústav dal k dispozici unikátní skener Cruse a Akademie múzických umění ověřila fukčnost své digitální laboratoře CPA. Řešitelé projektu NAKI pod vedením profesora Marka Jíchy tak měli možnost ověřit funkčnost digitálního restaurování národního filmového fondu prostřednictvím Certifikované metodiky digitálního restaurování filmů.

Snímek Place de la Concorde je chronofotografický záznam pařížského náměstí zachycený Mareyovým kameramanem a chronofotografem Luciene Bullem na celuloidový svitek negativu šíře 88 milimetrů o délce 19,5 metru (545 filmových okének). Před devadesáti lety ho do Prahy přivezl kameraman Jindřich Brichta. Záznam pohybu mnohých pařížských chodců ukazuje strážníka, řemeslníka, pospíchající dámu, dva pány promlouvající k pejskovi, pána s buřinkou pozorujícího polední shon nebo sluhu nesoucího na hlavě podnos s ovocem. Množství projíždějících kočárů dokazuje, že Place de la Concorde byl jedním z nejrušnějších náměstí Paříže.

V dokonale seřízené monumentální digitální projekci na boloňském náměstí Piazza Maggiore uvedené ředitelem festivalu Gian Luca Farinellim mohli diváci festivalu poprvé po 120 letech zhlédnout historický chronofotografický záběr. Snímek byl zdigitalizován v kvalitě odpovídající původnímu zdroji celuloidového pásu šíře 88mm bez perforačních otvorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…