Čestný doktorát ČVUT pro Richarda Lednického

15.01.2015 12:35

Doctorem honoris causa Českého vysokého učení technického v Praze bude jmenován zástupce ředitele Spojeného ústavu jaderných výzkumů v Dubně Dr. Richard Lednický, DrSc. Vědecká rada ČVUT v Praze se rozhodla udělit mu titul na návrh děkana Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT jako uznání jeho přínosu pro vývoj metod ke studiu kvark-gluonového plazmatu a za podporu základnímu výzkumu na ČVUT.

Čestný doktorát ČVUT pro Richarda Lednického
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Čestný titul bude Dr. Lednickému udělen na slavnostním zasedání Vědecké rady ČVUT v Betlémské kapli (Betlémské nám. 2, Praha 1) dne 20. ledna 2015 v 10.00 hodin. 

Dr. Lednický studoval v letech 1963 – 1969 na ČVUT v Praze, dále Moskevskou státní univerzitu v Dubně a Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Doktorskou práci obhájil v roce 1990 ve Spojeném ústavu jaderných výzkumů (SÚJV) v Dubně. 

Je spoluautorem více než 470 prací, shrnujících poznatky z měření časoprostorových parametrů oblasti produkce částic korelační metodikou (interferometrie částic, resp. korelační femtometrie) v souvislosti s experimenty na urychlovačích v GANIL, CERN, BNL a experimenty na LHC v CERN. Přitom je využívána směrová korelační metoda, vyvinutá Dr. Lednickým, umožňující studovat časoprostorové asymetrie v produkci částic (včetně časových posuvů a kolektivních toků), které jsou citlivé k signálům kvark-gluonového plazmatu. 

Jedná se především o výsledky z experimentů NA49 v CERN a STAR v BNL a dále z experimentu DIRAC v CERN, jehož cílem bylo změření doby života pionia, určení velikosti kvarkového kondenzátu a prověření způsobu narušení chirální symetrie kvantové chromodynamiky.

Vstup na slavnostní předávání čestného doktorátu je volný.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě.       V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411. – 420. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems"                 a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblastech „Mathematics“ a „Physics and Astronomy“. Více informací najdete na www.cvut.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…