Cestovat veřejnou dopravou lze i komfortněji. MMR podpoří 8,5 miliardami korun udržitelné formy dopravy

04.09.2016 8:19

Nové přestupní terminály, záchytná parkoviště nebo například pořízení nízkoemisních vozidel pro veřejnou dopravu. Nejen to nabízejí nové výzvy v Integrovaném regionálním operačním programu, které vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Cestovat veřejnou dopravou lze i komfortněji. MMR podpoří 8,5 miliardami korun udržitelné formy dopravy
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

Jsou zaměřené na zvýšení podílu udržitelných forem dopravy v nejvýznamnějších městských aglomeracích v České republice. Příjem žádostí bude zahájen 15. září 2016.

„Tyto výzvy spadají pod integrované územní investice a integrované plány rozvoje území. Následovat tedy budou výzvy jednotlivých nositelů těchto strategií a zprostředkujících subjektů s upřesněním zaměření pro jednotlivé městské aglomerace. Dotace pomůže zmodernizovat a zlepšit podmínky ve veřejné dopravě a ulehčí životy občanům, kteří ji využívají,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

První výzva je určena pro projekty, které spadají pod integrované územní investice (ITI), a je pro ni připraveno téměř 6 miliard korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Na druhou výzvu pro projekty Integrovaných plánů rozvoje území (IPRÚ) je vyhrazeno více než 2,5 miliard Kč z EFRR.

Ve výzvách bude možné podpořit následující aktivity:

  • výstavba a modernizace přestupních terminálů a samostatných parkovacích systémů;
  • zavedení nebo modernizace dopravní telematiky (inteligentních dopravních systémů) pro veřejnou dopravu;
  • pořízení nízkoemisních a bezemisních vozidel pro veřejnou dopravu;
  • rekonstrukce, modernizace a výstavba komunikací pro pěší
  • rekonstrukce, modernizace a výstavba komunikací pro cyklisty

Integrované územní investice představují nástroj pro zajištění udržitelného městského rozvoje, který se bude realizovat v největších metropolitních oblastech celostátního významu včetně jejich funkčního zázemí – Pražská, Brněnská a Plzeňská metropolitní oblast a Hradecko-pardubická, Olomoucká, Ostravská a Ústecko-chomutovská aglomerace.

Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) představují nástroj pro zajištění udržitelného městského rozvoje, který se bude realizovat v Českých Budějovicích, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci – Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Zlíně a ve funkčním zázemí těchto měst. Integrované projekty IPRÚ musí být v souladu se schválenou integrovanou strategií IPRÚ a slouží k naplnění cílů v ní stanovených.

Jednotlivé podporované aktivity a přehled příjemců jsou podrobně popsány ve Specifických pravidlech pro žadatele a příjemce. Podrobné informace o výzvě č. 50 pro ITI jsou zveřejněny zde, o výzvě č. 51 pro IPRÚ zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…