Cestujících v mezistátní dopravě přibývá, na internetu najdou i více mezinárodních jízdenek

29.04.2015 9:32

České dráhy ve spolupráci se zahraničními partnery rozšiřují nabídku tzv. Včasných jízdenek Evropa, které je možné koupit v eShopu na internetu.

Cestujících v mezistátní dopravě přibývá, na internetu najdou i více mezinárodních jízdenek
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V současnosti se nabídka nejvíce rozšiřuje na všechny stanice vybrané pro mezinárodní odbavení v Německu, Rakousku a na Slovensku. Podstatným způsobem se rozšiřuje také počet nástupních a výstupních destinací v České republice. Již několik let za sebou roste také počet cestujících v mezistátní přepravě. Ve srovnání s rokem 2011 přibylo loni skoro 800 tisíc cestujících.

Včasné jízdenky Evropa je dnes možné zakoupit v mnoha relacích nejen z Prahy nebo z Brna, ale také například z Českých Budějovic, Plzně, Ostravy, Pardubic, Olomouce a z dalších větších stanic v České republice zahrnutých do mezistátního odbavení. V Německu a v Rakousku se pak nabídka cílových destinací rozšířila na všechny stanice, do kterých se vydávají i běžné mezinárodní jízdenky. Ke stejnému rozšíření nabídky Včasných jízdenek došlo také na Slovensku.

Včasné jízdenky Evropa nabízejí cenově dostupné cestování vlakem po Evropě. Například jízdenka z Českých Budějovic do rakouského Bregenzu u Bodamského jezera stojí od 474 Kč, zpáteční cesta pak stojí od 948 Kč, a to včetně cesty rychlovlaky railjet. Podobně je pro nás cenově dostupné cestování vlakem i na dalších destinacích, například z Brna do Salcburku přes Vídeň stojí jednosměrná jízdenka od 391 Kč a z Ostravy do Salcburku pak 670 Kč, z Prahy do Budapešti od 558 Kč, z Brna do Budapešti je to pak od 335 Kč nebo z Ostravy od 446 Kč. Podstatně se rozšířila nabídka jízdenek do nejrůznějších míst v celém Německu. Například cena u tradičního přímého spojení Praha – Hamburk je u jednosměrné jízdenky od 1 088 Kč, ale k dispozici jsou i jízdenky například do Berlína (od 809 Kč), Brém a Frankfurtu nad Mohanem (obojí od 1 088 Kč), Kolína nad Rýnem (od 1 367 Kč), do Mnichova (od 530 Kč) a do dalších německých měst. Podobné cesty lze podniknout ale i z jiných míst České republiky, například cesta z Brna nebo z Ostravy do saské metropole Drážďan stojí od 670 Kč a do Berlína od 1 088 Kč.

Včasné jízdenky Evropa lze na internetu zakoupit nejen do Německa, Rakouska nebo na Slovensko, ale také do vybraných měst v dalších státech, například v Maďarsku (Budapešť), Polsku (Varšava, Krakov, Vratislav, Kladsko), Dánsku (Kodaň, Aarhus) nebo Slovinsku (Lublaň).  

České dráhy v loňském roce přepravily 3,3 milionu cestujících v mezistátní přepravě, o 0,8 % více než v roce 2013, a dosáhly přepravního výkonu 728,4 milionu osobokilometrů, o 3,5 % více než v roce 2013. Průměrná přepravní vzdálenost v mezistátní přepravě je u ČD 220 km. Počet cestujících v mezistátní dopravě dlouhodobě roste. Ve srovnání s rokem 2011 přibilo loni skoro 800 tisíc cestujících (tj. +30 %) a přepravní výkon stoupl téměř 2,5násobně (+140 %). Průměrná přepravní vzdálenost stoupla ze 119 na 220 kilometrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…