Cheb: Byla přijata opatření k zamezení šíření žloutenky

16.01.2015 20:20

Dnes se na chebské radnici sešla pracovní skupina, která na společném jednání přijala opatření k zamezení dalšího rozšiřování hepatitidy (žloutenky) typu A.

Cheb: Byla přijata opatření k zamezení šíření žloutenky
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Dnes se na chebské radnici sešla pracovní skupina v čele se starostou města Petrem Navrátilem. Schůzky se vedle představitelů města zúčastnili zástupci městské policie, Policie ČR, hygieniků, chebské nemocnice a hasičů. Jednalo se o dalším postupu a opatřeních k zamezení šíření žloutenky na Chebsku. K dnešnímu dni je evidováno 36 nakažených virovou hepatitidou typu A, z toho je 28 mužů a 8 žen.

Místem, které by mohlo být ohniskem šíření nákazy, je pravděpodobně klášter na Spáleništi. Právě zde se ve větším množství scházejí bezdomovci a drogově závislí. Bezdomovci se vedle toho zdržují také v areálu bývalých kasáren na Zlatém vrchu nebo v jednom z objektů v Hradišti. Městská policie tato místa pravidelně kontroluje, aby se dovnitř nikdo nedostal.

Podle šetření hygieniků jsou rizikovými místy, kde by se nákaza mohla šířit, především nákupní centra, a to hlavně veřejné toalety.

Pracovníci hygienické stanice ještě dnes provedou šetření v azylovém domě Betlém v Koželužské ulici. Důvodem je aktualizace databáze potenciálně nakažených osob. Výsledkem dnešního jednání bylo přijetí těchto opatření:

-          Krajská hygienická stanice vydá rozhodnutí pro majitele obchodních center o uzavření veřejných záchodků. Vstup na ně bude možný pouze po předání klíčů službou nebo pracovníky informací.

-          Všechny rizikové objekty, kde se zdržují bezdomovci a drogově závislí, budou i nadále pravidelně kontrolovány městskou policií, prováděny budou pohovory s bezdomovci.

-          Dnes bude provedeno další šetření v Azylovém domě a denním centru Betlém v Koželužské ulici s předáním veškerých pokynů, které vydala Krajská hygienická stanice.

-          Situace bude i nadále sledována a podle aktuálního stavu se pracovní skupina v nejbližší době opět sejde.

Informace jsou pravidelně poskytovány regionálním médiím a příslušným vedoucím pracovníkům odborů města.

Žloutenka typu A, někdy označovaná jako „nemoc špinavých rukou“, dlouhodobě omezuje běžnou aktivitu člověka a vyžaduje i několik měsíců trvající dietní úpravu jídelníčku a omezení tělesné námahy. Typický je pro ni tzv. fekálně-orální přenos. Virus je vylučován stolicí a může být přenesen přímo špinavýma rukama od osoby k osobě, nebo nepřímo kontaminovanou vodou, potravinami či dalšími znečištěnými předměty, vzácně i krví. Je odolný vůči vlivům zevního prostředí, může na neživých površích přežívat i několik týdnů.

Inkubační doba žloutenky typu A je až 50 dnů. První příznaky onemocnění mohou připomínat chřipku, nemocní pociťují bolest hlavy, nevolnost a objevuje se horečka. Dále lze pozorovat žluté zbarvení kůže a očního bělma. Mezi projevy onemocnění patří také tmavá moč a světlá stolice. Ohroženy jsou osoby žijící v blízkém okolí nemocného - rodina, přátelé, kolegové, kteří se běžným denním kontaktem mohou nakazit.

V domácnosti lze virus žloutenky typu A spolehlivě zničit dezinfekčními přípravky s obsahem chlóru, kyseliny peroctové nebo s vyšší koncentrací alkoholu. Nejdůležitějším preventivním opatřením je dodržování základních zásad osobní hygieny, a to hlavně mytí rukou před jídlem, po použití toalety, při příchodů zvenku. Je zcela nevhodné například pít z jedné lahve, společně ukusovat svačinu, dělit se o společnou cigaretu, společně kouřit vodní dýmku a provádět další podobné činnosti. Nemalý význam má i mytí ovoce a zeleniny před konzumací.

Další možnou prevencí je očkování proti žloutence typu A, které po podání dvou dávek dlouhodobě chrání před nákazou. Očkování se lze podrobit u ošetřujícího lékaře či v očkovacích centrech Karlovarského kraje na vlastní žádost, za úhradu.

Simona Liptáková, tisková mluvčí Městského úřadu Cheb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cheb.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…