Chemický polygon na Slovensku ovládli specialisté ze Vzdušných sil AČR

18.10.2016 13:09

Reálné otravné látky, riziko poškození zdraví, ochranné masky a obleky, žlutočerný obrázek s lebkou, výstražné červené nápisy – tak vypadal výcvik s názvem Toxic Leak určený pro chemické specialisty Vzdušných sil Armády ČR, který se od 9. do 15. října konal na slovenském chemickém polygonu v Zemianských Kostoľanech.

Chemický polygon na Slovensku ovládli specialisté ze Vzdušných sil AČR
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vzájemná dekontaminace ochranné masky OM-90

Prostory Výcvikového a testovacího centra radiační, chemické a biologické ochrany využili vojáci z jednotek Vzdušných sil Armády České republiky pro výcvik manipulace s bojovými chemickými látkami v loňském roce poprvé a letos se sem opět vrátili. Cvičení se zúčastnily tři desítky vojáků z družstev radiačního a chemického průzkumu jednotek českých vzdušných sil a také zástupci pozemních sil.

„Vojáci měli jedinečnou možnost vyzkoušet si na jednotlivých pracovištích různé úkoly. Jednalo se například o odběr kapalných a pevných vzorků a jejich rozbor v chemické laboratoři. V tomto ročním období si také specialisté procvičili rozdíly v detekci neznámých chemických látek při nižších teplotách vzduchu, cvičilo se i s radioaktivními látkami,“ zhodnotil přínos výcviku řídící cvičení major Jiří Románek z 26. pluku velení, řízení a průzkumu.

Zbraně hromadného ničení jsou stále součástí výzbroje armád několika států a proto nelze v současném boji vyloučit jejich použití. Možné je i použití těchto zbraní formou teroristických útoků. „Každý útvar musí být proto schopen eliminovat možný důsledek použití zbraní hromadného ničení a splnit úkol i za předpokladu jejich použití. A proto jsou jednotky chemického vojska organickou součástí všech druhů sil Armády ČR, včetně útvarů a základen vzdušných sil," vysvětlil vedoucí starší důstojník specializace chemických jednotek 26. pluku kapitán Martin Zelenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…