Chovatelé získají poprvé peníze z nového programu na lepší podmínky v chovech drůbeže

03.03.2017 14:39

Začíná příjem registrací na podporu lepších podmínek v chovech drůbeže. Chovatelé se tak mohou přihlásit k účasti v jednotlivých podprogramech od zítřka do 14. března 2017. Tento nový typ podpory dohodli zástupci Ministerstva zemědělství s Evropskou komisí po téměř ročních intenzivních jednáních. Podpora se vyplácí z národních zdrojů, bude trvat minimálně do roku 2020 a může dosáhnout až dvou miliard korun.

Chovatelé získají poprvé peníze z nového programu na lepší podmínky v chovech drůbeže
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Roční rozpočet na opatření zlepšující životní podmínky v chovech drůbeže je přibližně 400 milionů korun. Program se skládá ze čtyři podopatření: Zlepšení stájového mikroklimatu drůbeže, Zlepšení životního prostředí drůbeže, Zajištění šetrnějšího zacházení se zvířaty a Zlepšení podmínek ustájení drůbeže v halách. Konkrétně mohou chovatelé získat příspěvek například na kvalitnější podestýlku snižující vlhkost, na omezení množství čpavku i na sledování a úpravu vlhkosti v halách s drůbeží, což ve svém důsledku zlepší prostředí a vzduch, který drůbež v halách dýchá. Dotace je určená také na šetrnější zacházení, zejména při převozu na porážku.

„Podpora pomůže zlepšit podmínky, ve kterých žije drůbež. To také znamená, že zvířata budou v lepší kondici, budou zdravější a tím se také zlepší možnosti našich chovatelů uspět i na mezinárodním trhu,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Sazby pro jednotlivá podopatření z části pokryjí dodatečné náklady, které žadatelům vzniknou, když zlepší životní podmínky drůbeže nad rámec vyžadovaný současnými zákony ČR a směrnicemi EU.

Žádosti o podporu přijímají regionální pobočky Státního zemědělského intervenčního fondu. Podpora bude chovatelům vyplacena do konce roku 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec