Chráněné bydlení v Českém Těšíně nabízí bydlení komunitního typu

25.01.2016 10:15

Dvanáct osob se zdravotním postižením našlo nový domov v chráněném bydlení Domova Jistoty, příspěvkové organizaci Moravskoslezského kraje, a to ve zrekonstruovaných bytech na ulici Tyršově v Českém Těšíně. Kompletní rekonstrukce šesti bytů za zhruba 11 milionů korun trvala jeden rok. Slavnostního otevření chráněného bydlení pro osoby s duševním onemocněním se zúčastnil také Svatomír Recman, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Chráněné bydlení v Českém Těšíně nabízí bydlení komunitního typu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Díky podpoře Moravskoslezského kraje a evropským financím mohou klienti bydlet v  jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zázemím. Necelých 8 milionů korun na rekonstrukci bydlení komunitního typu se podařilo získat z evropských zdrojů, zbytek dofinancoval kraj ze svého rozpočtu.

„Jsem rád, že lidé s duševním onemocněním, kteří žijí v chráněném bydlení v Českém Těšíně, mají a budou mít náležitou a odbornou podporu zdravotní i sociální služby. Okolí je totiž vůči lidem s duševním onemocněním často zatíženo řadou společenských předsudků. V případě nově vybudované a velmi potřebné služby jsme se už bohužel setkali i s negativními reakcemi. Osobně však považuji za zásadní to, zda daný člověk své onemocnění léčí či nikoliv. Investici se podařilo zrealizovat z evropských prostředků díky finiši v závěru loňského roku, neboť čerpání evropských dotací z období 2007-2013 definitivně skončilo. Poděkování patří proto všem zúčastněným,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman.

„Rozvoj chráněného bydlení pro osoby s psychickým onemocněním navazuje na realizovanou reformu psychiatrické péče pro osoby s duševním onemocněním,“ dodává náměstek Recman s tím, že je nutné ukazovat veřejnosti nezkreslený obraz lidí s psychickým onemocněním, kteří jsou často stigmatizováni a mohou se setkat s odsouzením, necitlivým zacházením i lhostejnosti okolí.

Moravskoslezský kraj chce pokračovat ve vytváření nabídky služeb pro lidi s duševním onemocněním, pro které chybí v našem regionu dostatečné množství sociálních služeb i v následujícím období, a to i využitím financí z evropských zdrojů EU 2014+.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…