Chrániče kolen a loktů pro in-line bruslaře téměř bez závad

17.11.2014 12:42

Při kontrolách zaměřených na chrániče kolen a loktů pro in-line bruslaře bylo zkontrolováno 15 typů stanovených výrobků, u 14 distributorů. Jedná se o osobní ochranné prostředky, které musí splňovat požadavky stanovené zákonem o technických požadavcích na výrobky a příslušným nařízením vlády.

Chrániče kolen a loktů pro in-line bruslaře téměř bez závad
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Kontroly se týkaly chráničů, které jsou jako sportovní vybavení nabízeny spotřebitelům prostřednictvím e-shopů i v kamenných obchodech.  Inspektoři ČOI při těchto kontrolách nezjistili žádné závažné nedostatky a na základě výsledků lze konstatovat, že sortiment těchto výrobků, dostupný na českém trhu, je téměř bez závad.

Cílem kontrolní akce bylo ověřit, jak výrobci, zplnomocnění zástupci, dovozci a distributoři osobních ochranných prostředků – chráničů kolen a loktů pro in-line bruslaře, dodržují požadavky zákona o technických požadavcích na výrobky (zák. č. 22/1997 Sb.), konkretizovaných v nařízení vlády (NV č. 21/2003 Sb., o technických požadavcích na osobní ochranné prostředky).

Inspektoři kontrolovali, zda vybrané výrobky splňují technické požadavky uvedeného právního předpisu, zejména soulad jejich technické a průvodní dokumentace s platnou legislativou při splnění základních požadavků, a také, zda parametry uvedených výrobků jsou v souladu s požadavky technické normy (ČSN EN 14120+A1: Ochranné oděvy – Chrániče zápěstí, dlaní, kolenou a loktů pro uživatele kolečkového sportovního náčiní – Požadavky a metody zkoušení). Tato evropská norma mimo jiné stanoví požadavky na značení a návod k používání na chrániče zápěstí, dlaní, kolenou a loktů pro uživatele kolečkového náčiní (neplatí pro chrániče používané při ledním hokeji).

Chrániče jsou určeny k tomu, aby ochránily uživatele před odřeninami, pohmožděninami a zlomeninami kostí, avšak nechrání bezpodmínečně před každým zraněním při sportovních nehodách. Chrániče kolen a loktů jsou výstrojní součásti, které mají na minimum snížit riziko zranění při nárazu a zranění odřením v průběhu sportovních aktivit s kolečkovým náčiním, tj. na kolečkových bruslích, in-line bruslích nebo skateboardech. Jejich uživateli jsou všechna věkové kategorie osob – od dětí až po dospělé. Největší nebezpečí pro většinu uživatelů kolečkového náčiní spočívá v pádu na zem a nárazu do překážek, což může vést k tělesným zraněním.

Kontrola u distributorů směřovala především na značení výrobků – informace poskytované výrobcem a na průvodní dokumentaci. Při kontrole 15 typů výrobků byla zjištěna závada pouze u jednoho distributora: u chráničů K2 Scate nebyly informace od výrobce poskytnuté v českém jazyce. U ostatních 14 výrobků závady nebyly zjištěny. Všechny kontrolované výrobky byly opatřeny stanoveným označením CE (v souladu s požadavky ust. § 8 nařízení vlády č. 21/2003 Sb.).

Uložená opatření a sankce

V rámci kontrolní akce byla v jednom případě formou příkazu na místě uložena pokuta ve výši 5000 Kč.

Závěr

Při kontrolách 15 typů stanovených výrobků – chráničů kolen a loktů pro in-line bruslaře, byla zjištěna závada pouze u jednoho výrobku. Průvodní dokumentace, - informace poskytované výrobcem nebyly uvedeny v českém jazyce. Kontroly těchto osobních ochranných prostředků, určených pro sporty s kolečkovým nářadím, probíhaly jak u distributorů nabízejících tento sortiment prostřednictvím prostředků komunikace na dálku, tak i v klasických prodejnách se sportovními potřebami. Z kontrol výsledků vyplynulo, že sortiment těchto výrobků dostupný na trhu v ČR je uspokojivý a bez závažnějších nedostatků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…