Chrudimská nemocnice se zapojí do celosvětového sledování nutriční péče

07.11.2017 14:00

Po celém světě bude ve čtvrtek 9. listopadu probíhat mezinárodní aktivita nutritionDay 2017, jejímž cílem je mapovat nutriční péči v lůžkových zařízeních. Poprvé se do ní zapojí rovněž Chrudimská nemocnice. Data o výživě se budou sbírat mezi pacienty zdejšího interního oddělení.

Chrudimská nemocnice se zapojí do celosvětového sledování nutriční péče
Foto: chrudim.nempk.cz
Popisek: Chrudimská nemocnice

„Bude to pro nás takový pilotní projekt, při kterém zjistíme i jeho časovou náročnost, protože související administrativa je k tomu poměrně obsáhlá. Na našem interním oddělení zapojíme letos pacienty intenzivní péče kardiologické a metabolické, což je celkem 24 lůžek, a v příštím roce bychom rádi expandovali s touto aktivitou i na další oddělení. Zároveň diskutujeme v rámci Nemocnice Pardubického kraje vznik pracovní skupiny, která by koordinovala účast na projektu ve všech pěti nemocnic při příštím průzkumu,“ uvedl primář interního oddělení Chrudimské nemocnice Tomáš Tomek.

Pacientům zapojených lůžkových oddělení po celém světě budou 9. listopadu 2017 předány dotazníky, ve kterých budou odpovídat na otázky týkající se jejich kondice, změn jídelních návyků a hmotnosti a důvody těchto změn. Výsledkem průzkumu pak bude získání cenných dat o úrovni nutriční péče v nemocnicích a jejich anonymní srovnání s ostatními zařízeními i s výsledky předchozích průzkumů v rámci celorepublikových průměrů. V České republice se poslední průzkum uskutečnil v roce 2015 a zapojilo se do něj více než 100 pracovišť, díky čemuž se v celosvětovém měřítku zařadila mezi 4 nejaktivnější země světa (Rakousko, Belgie, USA a ČR). Data byla v českých zařízeních získána od 2 300 pacientů (z toho od 573 pacientů na JIP, 289 onkologických pacientů a 930 obyvatel domovů pro seniory a pacientů LDN).

Nedostatečná výživa je problém, který se týká všech skupin pacientů, zejména pak dlouhodobě hospitalizovaných, seniorů a nemocných s onkologickým onemocněním. Podvýživa snižuje šanci na uzdravení a vede ke zvýšenému výskytu komplikací a ke ztrátě soběstačnosti. „Podvýživa a nedostatečná výživová podpora výrazně snižuje, až zcela ruší často i velmi nákladnou terapii základního onemocnění. Nedostatečnou výživou také stoupá procento nemocných závislých na cizí pomoci. To vše v konečném důsledku zhoršuje úroveň hospitalizační péče a neúměrně zvyšuje léčebné náklady,“ uvedl k projektu předseda Společnosti pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči Pavel Těšínský.

Horká linka výživy – zdarma pro občany Pardubického kraje

Otázkou správné a kvalitní výživy se zabývají Nemocnice Pardubického kraje dlouhodobě. V roce 2016 byla pro občany Pardubického kraje zprovozněna Horká linka výživy, na které poskytují nutriční terapeuti bezplatné poradenství v oblasti léčebné výživy, při specifických dietních omezeních, v oblasti diabetologie a obezitologie, dále konzultace výživy u dětí a dospívajících, pro těhotné a ženy po porodu či rady lidem trpícím poruchami příjmu potravy. Více o Horké lince ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…