Chybně uplatněná sleva na dani nebo nepřiznaný příjem může přijít draho. Řešením je podat dodatečné přiznání

23.11.2016 11:20

Pokud jste v řádném daňovém přiznání nezdanili všechny příjmy podléhající dani z příjmů fyzických osob nebo jste si chybně uplatnili některé slevy na dani či daňové zvýhodnění, podejte raději urychleně dodatečné daňové přiznání. Pokud své pochybení napravíte ještě před kontrolou finančního úřadu, nebudete platit penále.

Chybně uplatněná sleva na dani nebo nepřiznaný příjem může přijít draho. Řešením je podat dodatečné přiznání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Finanční správa při šetřeních na dani z příjmů fyzických osob za poslední rok a půl zjistila chybné uplatnění slev na dani na manželku/manžela, s celkovým doměrkem14 mil. korun. Nyní se připravuje kontrolní akce na nesprávné, případně duplicitní uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované děti, ale i na řadu dalších příjmů, které jejich příjemci „zapomínají“ zdaňovat. Patří k nim například nezdaněné příjmy z titulu nabytí akcií ze zaměstnaneckých akciových programů, kdy zaměstnanci české dceřiné společnosti obdrží akcie od zahraniční matky bezúplatně či za zvýhodněnou cenu. Za necelý rok se zde doměřená částka vyšplhala na 13 mil. korun.

Další „opomíjenou“ kategorií zdaňování příjmů jsou příjmy za služby poskytované prostřednictvím aplikace, kdy spolu komunikují přímo jednotliví klienti (uživatelé). Obecně jde o systém Peer-to-peer neboli rovný s rovným, a nebo P2P neboli klient-klient. „Typickými příklady této tzv. sdílené ekonomiky jsou poskytovatelé přepravy prostřednictvím mobilní aplikace Uber nebo poskytovatelé populárního krátkodobého ubytování přes aplikaci Airbnb a další“, upřesnil Martin Janeček, generální ředitel Generálního finančního ředitelství.

V případě dobrovolného dodanění na základě podaného dodatečného daňového přiznání vzniká poplatníkovi povinnost uhradit navíc pouze úrok z prodlení z doměřené daně za dobu, po kterou byla daň uhrazena v nesprávné nižší výši. Avšak v případě doměření daně finančním úřadem zaplatíte kromě úroku z prodlení ještě i penále ve výši 20 % z doměřené daně. Dodatečné daňové přiznání je prakticky totožné jako řádné přiznání, pouze na titulní straně se označí kolonka dodatečné a na poslední straně se vypočítá dodatečná daň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…