Chystáte tombolu? Nezapomeňte na povinný odvod z loterií!

03.02.2016 12:35

Pořádání tomboly podléhá povolení obecního úřadu, příp. ministerstva financí, a výnos také odvodu podle zákona o loteriích a jiných podobných hrách s povinností podat hlášení a přiznání k odvodu z loterií a jiných podobných her.

Chystáte tombolu? Nezapomeňte na povinný odvod z loterií!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Začíná doba zábav, plesů a večírků, v rámci kterých organizátoři připravují též slosování prodaných losů o věcné ceny, tedy tombolu. Proto je třeba nezapomenout na s tím související povinnosti.

Výnos z tomboly podléhá dani - odvodu z loterií se sazbou 20 % (při datu konání tomboly do 31.12.2015) nebo 23 % (pro tomboly konané po 01.01.2016). Pokud tombola proběhla ještě v roce 2015, provozovatel musí podat do 1. března 2016 přiznání k odvodu z loterií a jiných podobných her a ve stejném termínu odvod i zaplatit. Pokud proběhne tombola v 1. čtvrtletí roku 2016, provozovatel je povinen podat nejpozději do 20. dubna 2016 hlášení k záloze na odvod z loterií a ve stejném termínu odvod zaplatit, a poté v následujícím roce musí podat do 1. března 2017 přiznání k odvodu z loterií.

Přiznání k odvodu z loterií se podává buďto elektronicky prostřednictvím webových stránek Finanční správy ČR www.daneelektronicky.cz nebo tzv. papírově – osobně či poštou Finančnímu úřadu pro Jihomoravský kraj. Číslo účtu pro platbu odvodu z loterií (tombol) je 2639-77628621/0710, variabilním symbolem je IČO právnické osoby.

Provozovatelem tomboly může být pouze právnická osoba se sídlem v ČR, které je vydáno povolení k provozování tomboly správním úřadem v místě pořádání tomboly, u tombol s herní jistinou do 50.000,- Kč je to obecní úřad, jinak ministerstvo financí.

Jinou možností je pořádání soutěže o ceny podle výše uvedeného zákona a podle vyhlášky č. 315/1999 Sb., o způsobu oznamování soutěží, anket a jiných akcí o ceny, které nejsou spotřebitelskou loterií. Provozovatelem smí být kromě právnické osoby i podnikající fyzická osoba, nevydává se žádné povolení k uspořádání soutěže o ceny, neplatí se ani žádný správní poplatek za povolení ani odvod z loterií. Jedinou povinností je oznámit pořádání soutěže o ceny finančnímu úřadu nejpozději 15 dnů před zahájením soutěže o ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…