Cíle nové koncepce vězeňství do roku 2025

10.01.2016 7:36

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán dnes spolu s generálním ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem představil novou koncepci vězeňství na dalších deset let.

Cíle nové koncepce vězeňství do roku 2025
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Jejím cílem je změnit fungování vězeňství tak, aby přispívalo ke snižování recidivy kriminální činnosti. Podstatou koncepce je vytvoření dohledu nad cestou odsouzeného do vězení a zpět, včetně vytvoření vzdělávacího a pracovního plánu ve věznici, a pomoci se začleněním propuštěného zpátky do společnosti. Součástí plánů je i modernizace vězeňských, resp. vazebních zařízení a vytvoření takových podmínek, které budou zlepšovat výhled do budoucnosti vězněné osoby.

Míra recidivy kriminální činnosti v České republice dosahuje 70 procent. Problém recidivy je velký zejména u často se opakujících trestných činů, a to u krádeže, maření výkonu úředního rozhodnutí nebo zanedbání povinné výživy. Průvodním jevem celé spirály kriminální činnosti je pak zadlužení odsouzeného, které se pobytem ve vězení jen zvyšuje.

„Nová koncepce tedy počítá s tím, že už po příchodu do vězení čeká odsouzeného pohovor s odborníky, kteří s ním naplánují vzdělávací aktivity, zaměstnání podle aktuálních požadavků trhu a poradí mu s řešením dluhů do budoucna,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Vězeňská služba podle něj bude spolupracovat při vedení vězně s úřady, sociálními kurátory a neziskovými organizacemi tak, aby se pobytem ve vězení zvýšila, a nikoli snížila šance na budoucí normální fungování propuštěného ve společnosti.

Podle generála Dohnala se práce odborníků zintenzivní zejména v období předcházejícím propuštění tak, aby měl propuštěný vězeň pokud možno zabezpečenou ubytování a práci. „Návrat k trestné činnosti je nejpravděpodobnější právě v prvních šesti měsících od propuštění, proto je důležité se na toto období zaměřit,“ vysvětlil ministr Pelikán.

Novou koncepci vězeňství, na které pracovalo téměř 50 odborníků z různých institucí, předloží Ministerstvo spravedlnosti vládě v nejbližších týdnech. Po jejím schválení se počítá s vypracováním konkrétních akčních plánů, které se věnují jednotlivým tématům koncepce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…