Čínská rozvojová banka nabízí jižní Moravě 200 milionů euro

10.03.2016 18:49

Po čtvrtečním (10. března 2013) jednání krajské rady hejtman Michal Hašek oznámil, že kraj uzavře rámcovou dohodu s China Development Bank Corporation. Ta umožní této čínské bance uvolnit až 200 milionů euro pro infrastrukturní projekty na jihu Moravy.

Čínská rozvojová banka nabízí jižní Moravě 200 milionů euro
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

„Na základě loňské návštěvy premiéra Sobotky v Číně, kdy jsem měl možnost ho doprovázet při jednání s jednou z nejvýznamnějších čínských bank - China Development Bank Corporation -, jsme dnes v radě projednali rámcovou dohodu o spolupráci při realizaci projektů v oblasti infrastruktury. Tato významná čínská banka se po dvou sondážních návštěvách rozhodla investovat na jižní Moravě úctyhodných 200 milionů euro. Bude zde uzavřena tříletá smlouva, v rámci které budeme společně vyhledávat možné infrastrukturní projekty. A to jak projekty řekněme z té krajské úrovně, tak projekty jiných investorů. Čínská banka je zase připravena přivézt na jih Moravy čínské investory, čínské firmy, které by zde mohly participovat na rozvoji hospodářství Jihomoravského kraje. Považuji to po úspěšném jednání o čínské investici v Pasohlávkách za další velmi významnou zprávu pro náš kraj a jeho ekonomiku. Věřím, že v průběhu dalších tří let najdeme konkrétní projekty, které budou znamenat, že se jižní Morava opět posune dál dopředu,“ řekl hejtman Hašek. Smlouvou se ještě budou v dubnu zabývat zastupitelé.

Hejtman zdůraznil především skutečnost, že se v žádném případě nejedná o půjčku kraje. „Jedná se o rámcovou smlouvu o spolupráci na infrastruktuře. Budou zde předkládány jednotlivé projekty, ty budou posuzovány bankou a ta si bude uzavírat individuální smlouvy s konkrétními podmínkami financování každého projektu,“ konstatoval hejtman Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…