Církevní restituce: Lesy ČR zatím vydaly 102 tisíc hektarů a 306 staveb

20.01.2016 13:30

Celkem 102 482 hektarů a 306 staveb dosud Lesy České republiky připravily k vydání v rámci církevních restitucí. Nároky církví a náboženským společností se týkají 150 tisíc hektarů.

Církevní restituce: Lesy ČR zatím vydaly 102 tisíc hektarů a 306 staveb
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Obdrželi jsme 2 267 výzev k vydání majetku, ve kterých církve a náboženské společnosti požádaly o vydání 49 184 pozemků a 1 392 staveb. Uzavřeli jsme dosud 1 897 dohod na vydání 17 619 pozemků o celkové výměře 78 110 hektarů a 249 staveb,“ uvedl Daniel Szórád, generální ředitel státního podniku Lesy ČR. Lesy ČR zároveň akceptovaly rozhodnutí Státního pozemkového úřadu, který stanovil, že oprávněné osoby, tedy církve a náboženské společnosti, dále získají z majetku spravovaného Lesy ČR 1 936 pozemků o celkové výměře 24 372 hektarů a 57 staveb.

V důsledku navracení majetku byly na Moravě v roce 2015 zrušeny tři lesní správy – Ostravice, Bystřice pod Hostýnem a Frenštát pod Radhoštěm. Letos byla k 1. lednu zrušena lesní správa Karlovice a lesní správa Jeseník se sloučila se sousedním Javorníkem. „Jednáme s církevními subjekty o možném zaměstnávání našich kolegů, kteří v dané lokalitě působí. Řada z nich tak nachází nové uplatnění. Během letošního roku by se měly změny spojené s restitucemi dotknout 60 zaměstnanců, v oblasti Jesenicka pak 35 zaměstnanců,“ uvedla Šárka Matějíčková, vedoucí odboru personálního a ekonomiky práce z Lesů ČR.

Podnik požadavkům církví a náboženských skupin také v desítkách případů nevyhověl, protože se jejich nároky neprokázaly jako oprávněné. Co se týká žalob, Lesy ČR vedly k 31. prosinci 2015 celkem 41 soudních sporů na straně žalované, ve 28 případech vystupovaly jako žalobci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…