Cisco: Internet věcí může přispět k vytváření nových pracovních míst

22.06.2013 21:16

Jsme svědky rychlého nástupu nového trendu, kterým je tak zvaný internet věcí. Ten představuje síť, ve které jsou navzájem propojeni nejen lidé a počítače, ale i procesy, data a věci kolem nás, jako jsou stroje nebo auta a další objekty. Pokud si firmy uvědomí tento trend a přijmou ho za vlastní, mohou jeho prostřednictvím zvyšovat svou efektivitu, zlepšovat péči o zákazníky nebo lépe spolupracovat mezi sebou. Vyplývá to ze studie společnosti Cisco. Třetina z dotázaných manažerů a IT specialistů podle ní očekává pozitivní dopad internetu věcí na vytváření nových pracovních míst a 47 % dotázaných také věří v jeho pozitivní dopad na výši mezd.

Cisco: Internet věcí může přispět k vytváření nových pracovních míst
Foto: red
Popisek: Cisco

Studie byla provedena mezi 7 500 manažery a IT specialisty z 12 zemí celého světa a ukazuje, že firmy, které dokážou využít propojení věcí, dat, procesů a lidí k tomu, aby zefektivňovaly své fungování a přinášely zákazníkům lepší služby, dosáhnou na zvýšení svých zisků. Ty mohou jen v roce 2013 tvořit až 613 miliard USD.

„Tento výzkum nám ukazuje, že vstupujeme do další fáze vývoje internetu. V průběhu další dekády bude konkurenceschopnost záviset na tom, jak dobře společnosti rozumí internetu věcí a jak kvalitně ho budou schopny využít. Nejde pouze o technologie a postupy, ale zejména o to, jak se společnosti propojí se svými zákazníky a partnery,“ řekl Michael Ganser, senior vice prezident společnosti Cisco pro střední Evropu.

Internet věcí znamená propojení všeho na celém světě – od objektů, dat, procesů až po lidi – a jeho hodnota roste s tím, jak se neustále a rychle rozrůstá. Ze studie vyplývá, že největší hnací silou generující přínos internetu věcí je oblast dodavatelského řetězce (158,8 mld. USD) a vztahů se zákazníky (145,3 mld. USD). Dotázaní manažeři dále odpověděli, že zrychlující se inovace, stále vyšší poptávka zákazníků po nových možnostech interakce a po automatizaci obchodních procesů budou nadále motorem podněcujícím širší přijetí konceptu internetu věcí. Díky principům založeným na internetu věcí mohou světové společnosti během následující dekády zvýšit zisk celkem až o 14,4 bilionů USD.

Studie proběhla mezi 7 500 předními manažery z dvanácti zemí světa, které představují téměř 70 % světového HDP a zpracovalo ji Cisco Consulting Services Research & Economics Practice ve spolupráci s Centrem pro Digitální Podnikání při MIT.

Další klíčová zjištění studie

Největší přínos internetu věcí očekávají v roce 2013 firmy ve Spojených státech, Číně a Německu. I přes to ale bude mít výrazný pozitivní dopad na firmy z celého světa.

    Země                                              Miliardy USD (očekávaný zisk)
1. Spojené státy americké                     253,0
2. Čína                                                    76,9
3. Německo                                             54,4
4. Japonsko                                             41,0
5. Austrálie                                               35,6
6. Francie                                                 32,2
7. Kanada                                                 30,2
8. Velká Británie                                        28,4
9. Indie                                                      18,2
10. Brazílie                                                17,3
11. Rusko                                                  17,0
12. Mexiko                                                  9,2

Pro získání ekonomického přínosu z internetu věcí by měly společnosti:

  • Investovat do vysoce kvalitní technologické infrastruktury a nástrojů
  • Být schopné integrovat nové technologie s těmi původními, které již používají
  • Vyvinout efektivní postupy pro nakládání s informacemi

Pro maximalizaci zisků z internetu věcí by se firmy měly zaměřit na ty součásti, které jsou v jejich odvětví nejlépe využitelné:

  • Výrobní závody: analýza dat v reálném čase, integrovaná řešení pro videokomunikaci a spolupráci, vzdálené sledování fyzického majetku
  • Energetické společnosti: integrace dat ze senzorů, možnost kdykoliv nalézt a využít konkrétního odborníka, prediktivní analýza
  • Prodej: vizualizace dat, prediktivní analýza, BYOD, mobilní platby, vzdálený monitoring zákazníků, jejich preferencí a chování

Průmysl, služby a výroba mají nejvyšší potenciál dosáhnout možných zisků z internetu věcí v roce 2013. Nicméně technologické společnosti a firmy zabývající se telekomunikacemi a finančními službami dosáhnou v roce 2013 na vyšší procentuální nárůst zisků než ty společnosti, kde hraje IT menší roli.

Analýza zisků vycházejících z internetu věcí ukazuje, že velikost společnosti není nezbytně indikátor schopnosti využít těchto příležitostí.  Úspěch je zde závislý spíše na strategii, kterou společnost zvolila než na její velikosti nebo finanční síle.

Pro více informací o internetu věcí a úplné znění této studie navštivte www.internetofeverything.com.

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují mezi sebou a spolupracují.

Informace o společnosti Cisco jsou k dispozici na http://www.cisco.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsroom.cisco.com.

Cisco a logo Cisco jsou registrované ochranné známky společnosti Cisco Systems, Inc. ve Spojených státech amerických a dalších zemích. Všechny další registrované ochranné známky uvedené v tomto dokumentu jsou majetkem příslušných vlastníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …