Cisco: Video na pracovišti čeká velká budoucnost, tvrdí nová generace manažerů

02.11.2013 12:00

Důležitost videa jako nástroje pro komunikaci v podnicích bude růst. Na svědomí to má nová generace manažerů, která postupně přichází na vedoucí pozice ve firmách.

Cisco: Video na pracovišti čeká velká budoucnost, tvrdí nová generace manažerů
Foto: red
Popisek: Cisco

Jak ukázal výzkum společnosti Cisco, 61 % mladých manažerů totiž spoléhá v horizontu pěti až deseti let na využití business-class videa pro komunikaci a spolupráci s kolegy, obchodními partnery i celými týmy. Business-class video je synonymem pro vysoce kvalitní, spolehlivé a bezpečné video simulující reálné setkání. Díky svým parametrům tak může v mnoha případech plnohodnotně nahradit osobní obchodní schůzky.

V případě vedení týmu o více než 50 lidech, je zájem mladých manažerů ještě větší a s využíváním videohovorů pak počítá 70 % z nich. V používání videokonferencí vidí značná pozitiva pro firmu 87 % respondentů. Za hlavní přínosy považují úspory plynoucí z omezení cestování, zlepšení podmínek pro práci z domova a zlepšení vztahů s partnery či kolegy. Devět z deseti respondentů navíc považuje firmu, která využívá videohovory, za více atraktivní a upřednostnilo by ji při výběru zaměstnavatele. Podle 94 % manažerů, kteří mají zkušenosti s komunikací ztíženou jazykovými rozdíly, business-class video také pomáhá překonávat jazykové bariéry.

Videokonference mají potenciál pro další rozvoj

S dalším technologickým vývojem očekávají manažeři nové funkce, které pozvednou videohovory na vyšší úroveň. 54 % respondentů by uvítalo možnosti přizpůsobení videa. Chtějí funkce, které jim dovolí video editovat, snadno stříhat a sdílet přes sociální sítě nebo tvořit záznam nejdůležitějších částí. Zájem projevili také o simultánní překlad, vyskakovací okna s kontextovými informacemi či možnost propojení s platformami jako je LinkedIn či Salesforce.com.

Čeští manažeři by videohovory nevyměnili

Jiný výzkum, který proběhl v České republice na konci loňského roku, ukázal, že v česku používá videokonference často nebo velmi často 8,3 % českých firem. Čeští manažeři vidí výhody videokonferencí především v lepší a rychlejší komunikaci (25,4 % respondentů), ve flexibilitě (23,7 %) a úspoře času (21,2 %).

České firmy, které videokonference nepoužívají, uvedly v průzkumu jako hlavní bariéru očekávané vysoké pořizovací náklady. „Firmy, které video zavedly, se však většinově shodují na tom, že při častém využití se investice vrátila během několika měsíců a zaměstnanci si na videohovory natolik zvykli, že si nedovedou představit práci bez nich,“ upřesňuje Jan Račanský, produktový specialista ve společnosti Cisco. Na tyto obavy firem z vysokých nákladů tak Cisco nyní reaguje a připravilo nabídku, kde zájemce za využívání profesionálního videokonferenčního setu pro jednu zasedací místnost zaplatí jen 3 500 Kč měsíčně. „To je částka často srovnatelná s měsíčním vyúčtováním za běžné telefonní hovory. Když přihlédneme k současné ceně nafty, času strávenému na cestách a třeba i situaci na dálnici D1, jedná se o investici, která se opravdu vyplatí,“ dodává Račanský. Společnost Cisco provozuje pro české zájemce o firemní videokonference speciální webovou stránku www.jakonazivo.cz, kde se kromě podrobností o nabídce dozví další užitečné informace o videokonferencích. Navíc se zde mohou také registrovat k bezplatnému vyzkoušení videokonference.

O studii

Celosvětová studie The 2013 Cisco Global Young Executives‘ Viedo Attitudes prováděná společností Redshift Research zpracovala názory více než 1 300 budoucích manažerů do věku 34 let. Mimo jiné ukázala, že klíčové faktory, které budou mít vliv na používání videa, jsou jeho rozšíření a uživatelská přívětivost, nebo že nejčastější důvody k odmítání videokomunikce jsou neuklizená kancelář, obavy ze svého vzhledu, snaha pracovat během hovoru i na jiných úkolech či potřeba jíst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…