Čistírny odpadních vod, radary i potraviny. Podnikatelé míří do Vietnamu, byznys usnadní i zrušení cel

13.11.2015 9:10

Hospodářská komora České republiky pomůže podnikatelům prosadit se na dalším lukrativním asijském trhu. Do ekonomicky rychle rostoucího Vietnamu, který mimo jiné postrádá rozvinutou dopravní infrastrukturu, vybavení nemocnic nebo čističky odpadních vod, zítra odletí 22členná podnikatelská delegace vládním speciálem. Během mise doprovodí předsedu Senátu Parlamentu České republiky Milana Štěcha na jeho pracovní cestě do tří vietnamských měst – hlavního města Hanoje, Ho Či Minova Města (dříve Saigon) a Danangu.

Čistírny odpadních vod, radary i potraviny. Podnikatelé míří do Vietnamu, byznys usnadní i zrušení cel
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Sílící zkušenosti českých podniků s vietnamským trhem a realitami dávají vědět, že Vietnam s více než 90 miliony obyvateli bude pro české podnikatele atraktivní teritorium s velkými exportními a investičními příležitostmi,“ poznamenal viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář, který podnikatelskou misi do Vietnamu realizovanou ve dnech 14. až 20. listopadu povede.

Vodní, tepelná i jaderná energetika, těžba surovin, výroba stavebních hmot, intenzivní výstavba dálniční sítě a modernizace letišť, ekologické technologie i strojírenství – to vše jsou oblasti, které skýtají pro české firmy značné příležitosti. O nové obchodní kontakty a zakázky v zemi budou během několika připravených obchodních jednání a prezentačních akcí usilovat podnikatelé z oblasti výroby silniční a železniční techniky pro výstavbu a údržbu komunikací, výstavby čerpacích stanic, úpravny vod a čistíren odpadních vod, z odvětví automobilového, leteckého i obranného průmyslu (například z oblasti výroby radiolokačních a radiokomunikačních systémů), chemie pro zemědělství, kosmetiky i potravinářství.

Mise započne v Hanoji a bude pokračovat v Danangu, zakončena bude v Ho Či Minově Městě.

Ačkoliv Vietnam byl považován za jednu z nejchudších zemí světa, dnes představuje jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik v jihovýchodní Asii. Země v současnosti spadá do kategorie středněpříjmových zemí s dynamickým trhem a rychle rostoucí střední třídou. „Takový vývoj přitahuje i české firmy, které si ve Vietnamu pochvalují dostatek levné, ale zato kvalifikované pracovní síly, nízkou cenu materiálů i nízké ceny energií. Ale nejen to. V zemi žije přes dvě stě tisíc česky nebo slovensky hovořících lidí, přičemž řada vysoce postavených zástupců vietnamských firem studovala v ČR, a tudíž plynně hovoří česky,“ podotýká Minář, který zároveň připomíná, že zejména v severním Vietnamu také přežívá dobrá pověst československých výrobků z dob minulého režimu.

Ke zintenzivnění rozvoje obchodních vztahů mezi Českou republikou a Vietnamem by mohla přispět i nová dohoda o volném obchodu, kterou Evropská unie hodlá uzavřít s Vietnamem. Ta by měla zrušit téměř všechna cla ve vzájemné obchodní výměně. Oznámila to na začátku letošního srpna Evropská komise, která s Vietnamem o volném obchodu jedná již dva a půl roku.

Vietnam navíc považuje Českou republiku za jednoho z nejvýznamnějších partnerů v Evropě. To potvrdil také velvyslanec Vietnamu v ČR Truong Manh Son už v červnu letošního roku na půdě Hospodářské komory ČR, kde Komora se ve spolupráci s Velvyslanectvím Socialistické republiky Vietnam v ČR a partnery zorganizovala kulatý stůl Den Vietnamu, kterého se zúčastnilo 53 českých firem. Tématem debaty bylo především další navazování česko-vietnamských obchodních vztahů, rozvoj obchodních investic ve Vietnamu i finanční aspekty obchodování s touto zemí.

Podnikatelská mise se koná poté, co podnikatelé na konci září navštívili Mongolsko, další podobnou akcí do Asie bude podnikatelská mise doprovázející premiéra ČR Bohuslava Sobotku do Číny ve dnech 22. až 27. listopadu 2015. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…