Clean4you: Polovina fotbalových hřišť zůstává i v roce 2013 pro děti nebezpečná

20.10.2013 18:16

V posledních letech zaznamenala Česká republika mnoho případů zraněných dětí, ke kterým došlo na sportovištích, především na fotbalových hřištích.

Clean4you: Polovina fotbalových hřišť zůstává i v roce 2013 pro děti nebezpečná
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Častou příčinnou úrazů, které v několika případech skončily tragicky, byl pád fotbalových branek. Studie již v roce 2009 prokázaly, že řešením je zabezpečit sportoviště pomocí nových bezpečných branek. Jelikož má stav sportovních hřišť navštěvovaných dětmi přímý vliv na bezpečí mladých sportovců, měla by být tato problematika jednou z prioritních činností krajů České republiky v rámci programů podpory sportu. Přesto se do projektů výměny branek doposud zapojilo pouze 8 ze 14 krajů.

K řešení otázky bezpečnosti na sportovištích přistoupil jako první Českomoravský fotbalový svaz (nyní Fotbalová asociace ČR). Ten inicioval v roce 2009 projekt Bezpečná branka, v rámci kterého se zabýval ověřením bezpečnosti stávajících a nově vyvíjených brankových konstrukcí. Dle závěrů zkoumání spočívá největší nebezpečí především ve snadné možnosti překlopení ocelové konstrukce branek, které mohou dosáhnout váhy až 150 kilogramů. Z tohoto důvodu by měly být stávající těžké branky nahrazeny brankami z kompozitních materiálů, které výrazně snižují hmotnost.

Na výsledky zjištění jako první zareagoval Jihomoravský kraj, který od roku 2010 věnoval na výměnu branek částku 6,6 milionů korun. V témže roce ho následoval kraj Středočeský, který ze svého rozpočtu vyčlenil 8,3 milionů korun, přičemž v investicích oba kraje nadále pokračují. Výměna branek, do které se postupně zapojují další kraje, se z důvodů finančního zatížení rozpočtů zpravidla odehrává v horizontu několika let. Nezabezpečená hřiště se stále nachází například v kraji Olomouckém, Zlínském a Pardubickém, které budou usilovat o schválení investic v rozpočtech pro příští rok 2014.

Na českém trhu existuje několik společností, které se zaměřují na výrobu bezpečných brankových konstrukcí. Nová technická specifika branek umožnila výrazné snížení hmotnosti a zároveň minimalizovala pravděpodobnost překlopení. Specifika bezpečných branek popsal Milan Horyl, jednatel společnosti Clean4you, která branky vyrábí: „Hmotnost bezpečných branek, které vyrábíme, je zhruba o 100 kilogramů nižší, než váha dříve vyráběných konstrukcí. Jejich hmotnost se pohybuje mezi 20 a 30 kilogramy. Branky jsou zabezpečeny zapichovacími trny, které zabraňují jejich překlopení. Pro branky instalované na speciální povrchy používáme systém protizávaží umístěného na zadní tyči. Riziko převrhnutí se tak snížilo zhruba na třetinu proti původním brankám.“

Z aktuálně provedeného průzkumu vyplývá, že se v České republice stále nachází velký počet nezabezpečených hřišť. Tato sportoviště bohužel stále skýtají mnoho možností pro vznik dalších tragických událostí způsobených pádem fotbalových branek.

O společnosti

Společnost Clean4you s.r.o. se specializuje na údržbu, čištění a generální opravy vybavení obchodů a gastro provozů, včetně návrhu a realizace nových řešení na míru. Má široké zkušenosti s údržbou a čištěním kuchyní, jídelen a společenských prostor. Společnost vyvíjí vlastní speciální mobilní vybavení a čisticí techniku, která je šetrná k životnímu prostředí a má nulový dopad na okolí. Čištění je prováděno horkou párou za použití čisticích prostředků určených pro potravinářský průmysl. Clean4you je držitelem certifikátu kvality ISO 9001:2008 a ISO 14001:2004. Více na www.cleanforyou.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…