Členské státy EDA jednaly o spolupráci v oblasti obranných schopností EU

04.10.2015 10:40

Ve středu 30. září proběhlo v Bruselu formální zasedání Řídícího výboru Evropské obranné agentury (EDA) ve formátu národních ředitelů pro vyzbrojování, kterému předsedal náměstek ministra obrany Daniel Koštoval.

Členské státy EDA jednaly o spolupráci v oblasti obranných schopností EU
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Výbor, do jehož čela byl náměstek Koštoval jmenován počátkem září tohoto roku, se věnuje podpoře obranné spolupráce členských států EU včetně oblasti vyzbrojování a obranného průmyslu s cílem budování obranných schopností.

Mezi hlavní projednávané otázky patřila především strategická autonomie EU, tedy budování a posilování přiměřeně nezávislé a rovnovážné evropské obranné a technologické základny a s tím související bezpečnost dodávek materiálu pro ozbrojené síly členských států EU. Dalšími tématy byly kybernetická bezpečnost, barterový mechanismus, implementace směrnic obranného balíčku EU nebo spolupráce a harmonizace projektů vyzbrojování mezi NATO a EU.

Řídící výbor dále schválil dokumenty, které stanoví další postupy při implementaci projektu jednotného evropského nebe a společném pořizování tzv. inteligentní munice.

Během jednání byla rovněž prezentována informace o postupu realizace klíčových a vlajkových projektů rozvoje schopností členských států EU, do kterých patří bezpilotní prostředky, tankování za letu nebo vládní satelitní komunikace.

Na okraj zasedání řídícího výboru se uskutečnilo neformální jednání národních ředitelů pro vyzbrojování zemí V4 s vedoucími představiteli EDA. Náměstek Koštoval z pozice předsedající země V4 a výkonný ředitel agentury Jorge Domecq se shodli, že existuje široký prostor pro vzájemnou spolupráci. Mezi projekty, při jejichž realizaci by se mohla EDA angažovat, patří například výcvikové středisko pro piloty na podzvukových letounech, podpora EDA ve prospěch visegrádského bojového uskupení EU (V4 EU BG) nebo pořízení protitankové munice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…