Člověk v tísni: Na Ukrajině jsme vybrali pacienty s průstřely a složitými zlomeninami

06.03.2014 10:25

Tým Člověka v tísni v Kyjevě spolu se zastupitelským úřadem ČR na Ukrajině vybral dalších 11 vážně zraněných pacientů, kteří se v rámci programu MEDEVAC přijedou léčit do České republiky.

Člověk v tísni: Na Ukrajině jsme vybrali pacienty s průstřely a složitými zlomeninami
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

Armádní letoun by měl na letišti Praha-Kbely přistát dnes kolem 16. hodiny a na jeho palubě budou především pacienti se střelnými poraněními rukou a nohou, složitými frakturami nebo poškozenými vnitřními orgány, které utrpěli při střetech s pořádkovými silami při nedávných nepokojích v Kyjevě.  

Do Česka přicestují pacienti, kterým ukrajinská zdravotnická zařízení nejsou schopna zajistit odpovídající lékařskou péči, přičemž kvalitní léčba může rozhodnout o jejich uzdravení. Minulý týden se do Česka přijelo léčit prvních 27 Ukrajinců.

„Zatím máme 11 vybraných lidí, ale číslo se může během dne ještě měnit,“ říká koordinátorka Člověka v tísni (ČvT) Olena Ivantsiv, která se v Kyjevě podílela na výběru pacientů. „Vybírali jsme pacienty, kteří potřebují složité léčení, operaci nebo jiný druh lékařského zákroku a pobyt v Česku výrazně ovlivní jejich zdraví,“ dodává koordinátorka.

Sbírka Pomoc Ukrajině 93209320/0300
DMS SOSUKRAJINA na číslo 87777
(Svůj dar si také můžete odečist z daní)

Do Česka se tak přijedou léčit lidé, kteří mají složité tříštivé fraktury kostí, šrapnely v končetinách, různá poškození vnitřních orgánů nebo střelná poranění rukou a nohou. Většina z nich utrpěla zranění mezi 18. a 20. únorem, kdy eskalovalo násilí na Majdanu.

Pacienty vybíral tým českých zdravotníků a lékařů v úzké spolupráci s českým velvyslanectvím v Kyjevě. „Informace o potenciálních pacientech jsme dostávali od ukrajinských lékařů, samotných pacientů a jejich rodin. Pak jsme jim volali, jezdili za nimi do nemocnic, probírali lékařskou dokumentaci a konzultovali jejich stav s ošetřujícími lékaři. Rozhodoval český lékař,“ říká Olena Ivantsiv k výběru pacientů.

Česká ordinace v Kyjevě končí

Po eskalaci násilí vyslal ČvT 21. 2. do Kyjeva čtyřčlenný zdravotnický tým a dva koordinátory. Česká ordinace ležela nedaleko Michajlovského kláštera. „Po přesunutí ordinace v klášteře byla naše a polská ambulance jedinými ošetřovnami v této oblasti. Později začaly vznikat i ukrajinské ošetřovny,“ říká třiačtyřicetiletý lékař Severyn Romaniv, který pracuje ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a na místo dorazil tři dny po prvním zdravotnickém týmu.

„Ošetřovali jsme především lehká zranění, která lidé utrpěli přímo na Majdanu. Nejvíce bylo střelných zranění a špatně se hojících tržných ran,“ říká Severyn Romaniv s tím, že v ambulanci zdravotníci ošetřili celkem ke stovce raněných, kteří většinou nebyli z Kyjeva. Ukrajinský lékař, jenž v České republice žije už 25 let, se také podílel na výběru 27 pacientů, kteří byli později převezeni v rámci programu MEDEVAC do České republiky. „Zdravotní stav každého pacienta jsem konzultoval s ošetřujícím lékařem a na základě toho a lékařské zprávy jsem se rozhodoval,“ říká lékař, pro kterého byla pomoc zraněným na Ukrajině občanskou povinností.

Pracovníci Člověka v tísni se kromě léčení také věnovali opravě zdravotnického zařízení poblíž Majdanu. „Naše zdravotnická pomoc na Ukrajině v tuto chvíli končí. Nyní se plánujeme věnovat podpoře těch, kteří v důsledku zranění zůstanou v dlouhodobé či trvalé pracovní neschopnosti. Zároveň bychom chtěli podpořit i rodiny zabitých, které jsou ve velice složité situaci. Pokud by ovšem došlo k nové eskalaci násilí, jsme připravení na místo znovu vyslat zdravotnický tým,“ říká vedoucí humanitárních programů ČvT Marek Štys.

Minulý týden se do Česka přijelo léčit prvních 27 ukrajinských pacientů. O lidi s různě těžkými zraněními jako jsou střelná zranění hrudníku, hlavy nebo zranění vnitřních orgánů se starají lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici, Fakultní nemocnici Motol a Ústřední vojenské nemocnici.

Od 21. 2., kdy Člověk v tísni otevřel sbírku Pomoc Ukrajině, se na účtu sešlo 954 tisíc korun. V lednu Člověk v tísni z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni uvolnil 500 tisíc korun. Dalších 500 tisíc korun přislíbil Magistrát hlavního města Prahy a 200 tisíc korun Nadace Vodafone.

Zdravotnický tým ČvT na Ukrajině:

Přímo na Ukrajině léčili zraněné členové EMU (Emergency Medical Unit) Člověka v tísni, což je dobrovolný tým lékařů, zdravotníků a záchranářů, kteří už pomáhali například po zemětřesení na Haiti a v Indonésii nebo po povodních v Pákistánu.

Program MEDEVAC:

Program MEDEVAC spravuje Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví, zahraničních věcí a obrany. Program funguje od roku 1993, kdy vznikl jako reakce na válečný konflikt v Bosně a Hercegovině následovaný válečným konfliktem v Kosovu. Rozšíření programu do Sýrie schválila vláda v roce 2012. V Česku se v rámci programu MEDEVAC léčilo v letech 2012–2013 celkem dvanáct syrských pacientů. Na předvýběru části z nich se podílel i Člověk v tísni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec