Člověk v tísni upozorňuje na porušování fair-play v Bělorusku

09.05.2014 17:25

Člověk v tísni zahájil před mistrovstvím světa v hokeji kampaň o porušování lidských práv v pořadatelském Bělorusku. Její součástí jsou webové stránky beloruskastridacka.cz, videospot a pro hokejové fanoušky jsou připraveny fandící plácačky s heslem kampaně: Fandím lidským právům v Bělorusku.

Člověk v tísni upozorňuje na porušování fair-play v Bělorusku
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

„Běloruský režim se bude snažit využít hokejový šampionát k posílení své pozice uvnitř země, stejně jako k vytváření falešného obrazu o Bělorusku v zahraničí. Nelíbí se nám, že jsou k tomu zneužíváni fanoušci a hosté šampionátu, kterým běloruské úřady budou ukazovat jen pečlivě připravené kulisy, takovou potěmkinovskou vesnici,“ říká Rostislav Valvoda, vedoucí Východoevropského programu Člověka v tísni. Kampaní chce organizace poskytnout širší spektrum informací nejen fanouškům a příznivcům hokeje.

„Nemáme v úmyslu nikoho od kvalitního hokeje odrazovat. Fanouškům rozdáváme speciálně upravenou fandící plácačku s heslem kampaně a dalšími užitečnými informacemi, kterou mohou fandit přímo na stadiónech v Minsku,“ dodává Valvoda. Fandící plácačku Člověk v tísni zašle všem poslancům a senátorům Parlamentu ČR. Fanouškům ji Člověk v tísni na požádání doručí a dobrovolníci je také budou rozdávat na pražském letišti. Zájemcům organizace poskytne film Běloruský sen, který lze zapůjčit v rámci projektu „Promítej i ty“. (Více o tom, jak lze pomoci, naleznete na stránkách: http://beloruskastridacka.cz/jak-muzu-pomoci/)

Kampaň Fandím lidským právům vytvořila na zadání Člověka v tísni kreativní skupina Družina zabývající se tvorbou veřejně prospěšných kampaní.

Jak se v Bělorusku porušují lidská práva?

Podle záznamů lidsko-právních organizací bylo v Bělorusku od jeho vzniku vězněno celkem téměř dvě stě politických vězňů. V současnosti je jich v tamních žalářích devět. Vězni jsou během výslechů běžně biti a jinak mučeni. Registrace neziskových organizací jsou komplikovány a do těch existujících organizací pravidelně vtrhávají policejní razie. Jakékoliv shromáždění od počtu tří lidí musí mít úřední povolení, které je obtížné získat. Většina médií je plně kontrolovaná státem a několik zbývajících nezávislých periodik je pod stálým tlakem úřadů. Jen v minulém roce policie zatkla 25 novinářů, kteří psali o protirežimních protestech.

Člověk v tísni v Bělorusku působí od 1998. Zaměřuje se zvláště na podporu nezávislých občanských iniciativ mladých lidí a na pomoc rodinám politických vězňů. V minulém roce organizace Člověk v tísni podpořila deset rodin politických vězňů a také sedm veřejných kampaní běloruských iniciativ, které upozorňovaly na problémy spojené s ekologií, alternativní dopravou ve městě, nezávislou literární kritikou, předsudky vůči homosexuálům a podobně.  

Web: http://beloruskastridacka.cz/
Spot: https://www.youtube.com/watch?v=I5ZrakEPIgA 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…