Co Češi fotí mobilem nejraději? Sami sebe, zvířátka a přírodu

29.09.2014 12:19

Mobilní telefon využívají Češi k fotografování téměř stejně často jako k telefonování. Více než tři čtvrtiny Čechů už ani nemá klasický fotoaparát, protože si přece všechno mohou „cvaknout na mobil“. Vyplývá to z průzkumu, který pro virtuálního operátora Tesco Mobile připravila agentura Factum Invenio.

Co Češi fotí mobilem nejraději? Sami sebe, zvířátka a přírodu
Foto: red
Popisek: Tesco mobile

„Umíráček klasickým fotoaparátům přinesl především masivní nástup chytrých telefonů, které mají solidní optiku, jež většinové populaci dostačuje,“ komentuje výsledky průzkumu Branko Gugleta, marketingový ředitel Tesco Mobile. Chytré telefony vlastní dnes už 65 % Čechů. Zbylých 35 %, kteří mají ještě klasické mobily, spadají převážně do věkové kategorie 40 +. 

Průzkum ukázal, že i díky tomu se z Čechů stali nadšení fotografové, kteří fotí všechno, co se pohne. Především ve velkých městech a mezi mladší generací je pak oblíbené fotit v dopravních prostředcích lidi bez jejich vědomí a fotografie pak sdílet na sociálních sítích. To je však v přímém rozporu s novým Občanským zákoníkem, který takové jednání postihuje.

A co Češi obecně fotografují nejvíce? Sami sebe (tedy stále oblíbené selfie) na nejrůznějších místech fotí 52 % z nich, s partnerem nebo s kamarády se fotí 40 %. Mladší generace „fotografů“ pak přiznává, že nezřídka pořizují selfie i choulostivějšího charakteru. „Pořizování takových snímků a zvláště pak neopatrné nakládání s nimi je velmi rozšířené a může se velmi vymstít, jak dokazuje nedávná kauza krádeže intimních fotografií celebrit z iCloudu,“ varuje Branko Gugleta.

Dále jsou oblíbeným objektem fotografování příroda (60 %), zvířátka (52 %), děti (42 %) a historické památky (40 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…