Co přinese nová divadelní sezona 2015/16 v Městských divadlech pražských

25.08.2015 12:09

V nové sezoně 2015/16 se návštěvníci Městských divadel pražských mohou těšit na šest premiér a kromě toho také na velké oslavy 100. výročí Divadla Rokoko, které budou doprovázeny celou řadou zajímavých akcí.

Co přinese nová divadelní sezona 2015/16 v Městských divadlech pražských
Foto: red
Popisek: Městská divadla pražská

Nebudou však chybět ani oblíbená Soirée, Dámské jízdy, Představení pro nezadané, 5. ročník Vánočního festivalu ad. Sezonu otevře 15. září slavnostní 500. repríza Shirley Valentine Simony Stašové v Divadle ABC.

100 let ve 100 dnech!

Divadlo Rokoko slaví 100. výročí svého založení. Městská divadla pražská budou toto jedinečné jubileum připomínat od září do prosince. Pod akcí nazvanou „100 let ve 100 dnech!“ toho chystají spoustu – unikátní publikaci, jež bude mapovat umělecké aktivity Divadla Rokoko od počátků až po současnost, putovní výstavu archivních fotografií, z nichž některé budou k vidění úplně poprvé, různé kvízy, soutěže a slevové akce pro návštěvníky Městských divadel pražských. Oslavy vyvrcholí v prosinci speciálním představením plným významných hostů.

„Divadlo Rokoko je unikátní prostor. Proč si to myslím? To je prosté. Kolik svatostánků zasvěcených kultuře jsme schopni vyjmenovat na tak významném, ale bohužel i trochu ušmudlaném místě, jako je Václavské náměstí? Z pohledu kultury je identita tohoto prostoru velice tektonická, dalo by se říci až macešská. A že přímo na „Václaváku“ existuje malé Divadlo Rokoko už sto let, je skoro neuvěřitelná záležitost. Opravdu unikátní,“ říká ředitel Městských divadel pražských Ondřej Zajíc.

Oslavy odstartuje akce „Týden za 100!“. Od 17. do 23. září zakoupíte na pokladnách Městských divadel pražských vstupenky za 100 Kč na zářijová a říjnová představení Divadla Rokoko. Od 17. září se také bude každý čtvrtek v Divadle Rokoko losovat po představení dárek, který získá divák s výherním číslem sedadla. Již od února běží rovněž Velká divácká soutěž o vstupenky na prosincové speciální představení a dílčí soutěže probíhají i na Facebooku Městských divadel pražských.

Divadlem Rokoko prošly desítky významných osobností české kulturní scény, od Ference Futuristy, Vlasty Buriana, přes Waldemara Matušku, Hanu Hegerovou, Václava Vosku a další. Putovní výstavu plnou poutavých archivních fotografií mapujících historii Divadla Rokoko od jeho založení až po současnost si můžete prohlédnout na těchto místech: 1.–29. září Magistrát hl. m. Prahy, 1.–30. října Galerie Vinohradská 12, 9.–28. listopadu Galerie 1, 1.–31. prosince Pasáž Rokoko.

Fotografie a perličky, které se do výstavy nevešly, najdete od 1. září na stránce www.DivadloRokoko.cz.

O pestré historii Divadla Rokoko dosud nebyla vydána žádná publikace. Proto se Městská divadla pražská rozhodla oslovit renomované divadelní historiky a k významnému jubileu připravila knihu 100 let Divadla Rokoko, která popisuje nejvýznamnější éry tohoto kulturního prostoru. Navíc zde najdete řadu archivních fotografií, které dosud nebyly publikovány. Kniha bude v prodeji od října na pokladnách Městských divadel pražských a v běžné knižní distribuci.

Městská divadla pražská budou o všech akcích, jež v rámci oslav 100. výročí Divadla Rokoko chystají, od 1. září informovat na webových stránkách www.DivadloRokoko.cz.

Šest premiér v sezoně 2015/16

Dramaturgický plán na divadelní sezonu 2015/16 zahrnuje šest inscenací. V Divadle ABC chystá režisér Petr Svojtka na listopad hru Ronalda Harwooda Na miskách vah, strhující drama o hledání pravdy a společenské zodpovědnosti umělce v totalitní společnosti. V březnu připraví režisér Miroslav Hanuš hudební komedii Proč muži neposlouchají a ženy neumějí číst v mapách, která poradí, jak předcházet partnerským krizím. A v červnu Pavel Khek zrežíruje slavný milostný příběh nenaplněné lásky, hledání smyslu a životního cíle Evžen Oněgin od A. S. Puškina.

V Divadle Rokoko nastuduje v listopadu Ondřej Zajíc španělské drama Hodina před svatbou Pere Riery, které ukazuje, jak finanční a obchodní zájmy devastují rodinné vztahy. První březnovou premiérou bude komedie Noc bláznů od Luise Nowry, kterou zrežíruje Pavel Khek. A sezonu v Divadle Rokoko uzavře tragikomedie o nekonečné lidské duši a promarněných životech A. P. Čechova Strýček Váňa v režii Petra Svojtky.

„Příští sezona rozvíjí hlavní dramaturgické linie Městských divadel pražských. Bez nadsázky se dá říci, že všechny hry jsou dramatickými skvosty – ať už klasický Váňa či současné drama Na miskách vah. Jsem rád, že jako českou premiéru uvedeme současné španělské drama Hodina před svatbou. Velkou výzvou k jevištnímu převodu bude Puškinův Oněgin a já jsem velmi zvědavý, jak se s ní nový kmenový režisér Pavel Khek spolu s naším souborem vypořádá. Výzvou k hravosti a neotřelým pohledům na mužsko-ženské téma je i nedramatická kniha Proč muži neposlouchají a ženy neumějí číst v mapách, kterou připraví můj oblíbený režisér Miroslav Hanuš,“ popisuje umělecký šéf Petr Svojtka.

Kromě šesti nových titulů se návštěvníci Městských divadel pražských mohou těšit i na oblíbené Dámské jízdy, Herecké kurzy pro neherce či Představení pouze pro nezadané. V programu najdou každý měsíc i Soirée osobností Městských divadel pražských – 17. října se bude konat Soirée Lucie Pernetové. Chybět nebudou ani Setkání s tvůrci po představení, kdy se diváci mohou zeptat herců a tvůrců na vše, co je o inscenaci zajímá, a dozvědí se perličky ze zákulisí. Na začátek prosince se pak v divadlech ABC a Rokoko chystá již 5. ročník Vánočního festivalu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…