Co umí protonová léčba ve srovnání s běžným ozařováním?

27.07.2014 9:09

Přidaná hodnota protonové terapie je v tom, že šetří zdravé tkáně v okolí. Díky tomu chrání neurokognitivní funkce, správné polykací funkce, zrak, sluch, řeč i schopnost řeči. Účinnost protonové terapie potvrdila další studie, tentokrát z amerického centra MD Anderson Cancer Center v Texasu.

Co umí protonová léčba ve srovnání s běžným ozařováním?
Foto: red
Popisek: Srovnání konvenční a protonové léčby

Praha, 24. 7. 2014
Výzkumný tým z MD Anderson Cancer Center při texaské univerzitě v americkém Houstonu potvrdil, že protonová terapie mnohem méně zatěžuje okolní zdravé tkáně i ve srovnání s inovovanou formou fotonového ozařování.

Steven J Frank, profesor radiační onkologie a zdravotní ředitel MD Anderson Proton Therapy Center studii komentoval slovy: „ Přidaná hodnota protonové terapie je v tom, že šetří zdravé tkáně v okolí. Díky tomu chrání neurokognitivní funkce, správné polykací funkce, zrak, sluch, řeč i schopnost řeči.“ Přesná dávka protonového záření umožňuje chránit okolní tkáň a snížit riziko akutních nežádoucích účinků. Pro všechny onkologické pacienty, a zejména pak pro mladé, to znamená šanci na mnohem vyšší kvalitu života. „Konvenční radioterapie měla více nežádoucích účinků a pacienti potřebovali akutní hospitalizaci, umělou výživu a častější kontroly", dodává americký profesor.

Tým odborníků z MD Anderson Proton Therapy Center přinesl výsledky podrobné studie patnácti pacientů léčených protonovým ozařováním. V průměrném období 28 měsíců po léčbě byli všichni pacienti v pořádku, čtyři z nich bez příznaků nemoci a žádný nepotřeboval následnou hospitalizaci. "Studie opět potvrzuje přínos a účinnost protonové léčby u nádorů hlavy a krku", říká profesor Frank. Centrum MD Anderson odléčilo od svého otevření v roce 2010 300 pacientů s touto indikací.

Ve srovnání s běžně užívanou fotonovou léčbou umožňuje léčba protonová, a zejména pak technika tužkového skenování, aplikovat vyšší dávky záření s lepší distribucí. Proto je tato technika vysoce přínosná i pro komplikované nádory hlavy a krku.

Výsledky americké studie potvrzuje i protonové centrum v Praze v čele s hlavním lékařem MUDr. Jiří Kubešem, Ph.D. „Naše výsledky jasně ukazují, že protonová léčba otevírá zcela nové možnosti v léčbě nádorů hlavy a krku a nabízí pacientům šanci na vyléčení s mnohem menšími nežádoucími účinky“, dodal. Srovnání protonové a klasické fotonové radioterapie dává jednoznačnou odpověď, kde leží výhody moderní léčby. Po klasickém ozařování nádorů hlavy a krku může dojít ke ztrátě zraku, poškození sluchu, narušení funkce slinných žláz či polykacích svalů a pacienti bývají často odkázáni na tekutou stravu. K bezpečné a úspěšné léčbě je nutné aplikovat vysoké dávky záření a ty je možné pomocí protonů dodat bezpečně a zvýšit šanci na vyléčení pacienta.

Šetrná protonová terapie podle kvalifikovaných odhadů odborníků může prospět přibližně 10% všech pacientů nově diagnostikovaných s nádory v ORL oblasti, což je podle kvalifikovaných odhadů asi 230 českých pacientů ročně.

"Ve Spojených státech je každý rok diagnostikováno kolem 100,000 novotvarů hlavy a krku a jedná se o šestý nejčastější typ nádoru. Profesor Frank dodal, že provedli i analýzu cenové efektivity. Zatímco vstupní náklady na protonové ozařování byly vyšší, rozdíl se překryl po 31. dnu léčby. Konvenční radioterapie měla totiž více nežádoucích účinků a pacienti potřebovali akutní hospitalizaci, umělou výživu a častější kontroly." A to nepočítáme náklady spojené s dopravou na delší léčbu, ubytováním či dávkami nemocenské, které byly jistě vyšší u konvenční radioterapie.



Více informací o studii: http://medicalphysicsweb.org/cws/article/research/57896
Více o léčbě nádorů hlavy a krku v PTC a rozhovor s pacientem: http://www.nadory-hlavy-a-krku.cz

Protonové záření cílí přesně na nádor a další plánované tkáně (například spádové mízní uzliny) a na okolí působí jen minimálně. Protonový paprsek dokáže snížit dávku na míchu až o 80%, na slinné žlázy o 20%, na polykací cesty o 50%, a na mozkový kmen a nervové struktury mozku až o 100%. 

Související stránky ZDE 

Příběhy a rozhovory s pacienty s tímto onemocněním ZDE 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec