Co znamená pro společnost bezdomovectví?

24.11.2014 8:53

Nalezení shody pro další směřování politiky v oblasti řešení bezdomovectví. To je hlavním cílem první konsensuální konference o bezdomovectví v České republice, která se koná ve dnech 26. a 27. listopadu v Poslanecké sněmovně.

Co znamená pro společnost bezdomovectví?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec na zastávce MHD

Záštitu nad konferencí přijaly ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, náměstkyně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Jana Hanzlíková a první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová.

Konsensuální konferenci lze popsat jako veřejný průzkum, v jehož středu stojí porota, která má posoudit společensky kontroverzní téma. Odborníci předloží porotě důkazní materiály, ta může nejprve klást otázky a poté posuzuje důkazy v soukromí, z čehož vzejde její výsledné stanovisko. „Cílem je rozpoutat mezi odborníky a zainteresovanými skupinami debatu na toto důležité téma, a přispět tak k větší informovanosti odborné i laické veřejnosti o možnostech řešení bezdomovectví,“ uvedla náměstkyně Jana Hanzlíková.

Konference se zabývá následujícími klíčovými otázkami:

1) Co znamená pro společnost bezdomovectví?
2) Jaká by měla být míra solidarity veřejnosti s lidmi bez domova?
3) Jestliže platí, že prevence je efektivnější a levnější než následníé řešení vzniklé situace, proč v české společnosti prevence bezdomovství absentuje?
4) Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova?
5) Jakou roli by měli hrát různí aktéři (veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací prostředky, lidé bez domova) k dosažení synergie?

„Konference a především její výstupy přispějí k nalezení shody pro další směřování politiky v oblasti řešení bezdomovectví,“ dodala náměstkyně Jana Hanzlíková.

Konference bude členěna do bloků podle výše uvedených pěti klíčových otázek. Ke každé otázce vystoupí tři až šest expertů prezentujících specifickou odpověď. Postoj každého experta se projeví v několika jasných sděleních směřujících k porotě. Každému může porota položit dva doplňující dotazy. Další otázka může být položena z pléna. Ve středu konsensuální konference stojí porota, která je složena z veřejně známých osobností různého odborného i politického zaměření. Porotci vyslechnou vystoupení všech prezentujících a následně hledají konsenzus v klíčových otázkách.

Rozhodnutí učiní porota konference do jednoho měsíce po skončení konference. Závěry budou účastníkům distribuovány elektronicky, budou vyvěšeny na webu konference a vydány tiskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…