Co znamená zkratka RPSN? Dle výsledků naší ankety Rád Poznám Skutečné Náklady

05.08.2015 13:40

Anketa o nový výklad pojmu RPSN zná svého vítěze. Čtenáři serveru www.bankovnipoplatky.com, spolu s redaktory ekonomických a finančních serverů zvolili nakonec svého favority. RPSN tak nově bude znamenat pochopitelnější a výstižnější – Rád Poznám Skutečně Náklady. O novém výkladu pojmu RPSN rozhodlo 390 čtenářů serveru bankovnipoplatky.com.

Co znamená zkratka RPSN?  Dle výsledků naší ankety Rád Poznám Skutečné Náklady
Foto: Redakce
Popisek: OVB Vstřícná banka - logo

Projekt, který zahrnul nejen hodnocení a hlasování čtenářů a veřejnosti, ale na kterém spolupracovali i zástupci médií dospěl ke svému závěru. Vítězem ankety na nový výklad pojmu RPSN se stal návrh – Rád Poznám Skutečné Náklady. Tento návrh obdržel od čtenářů serveru www.bankovnipoplatky.com celkem 25 procent hlasů. O jedenáct hlasů za ním zaostal druhý nejoblíbenější návrh Roční Procento Skutečných Nákladů, který obdržel 22 procent hlasů. Třetí v pořadí s 15 procenty hlasů skončil návrh Rychlý Prachy Sakra Nevýhodně.

 V prvním kole hodnotila odborná porota

Vítězný návrh vzešel z 97 návrhů na výklad zkratky RPSN, které nominovali a navrhli naši čtenáři. Z těchto návrhů pak ve druhém kolem další výběr vytvořila porota ekonomických novinářů. Ta určila 14 nejkvalitnějších návrhů, které postoupily do dalšího, tedy finálového kola. Mezi osobnostmi, které předvýběr realizovali, figurují novináři, kteří se zabývají financemi, jako Petr Kučera z Aktuálně.cz, Dalibor Chvátal z finančního serveru Měšec.cz, Jolana Nováková z MF Dnes, Vojtěch Wolf z Lidových novin, Zuzana Kohoutová z iDnes.cz a v neposlední řadě první finanční arbitr ČR Otakar Schlossberger.

Vítězný návrh pro výklad pojmu RPSN velmi dobře ilustruje a popisuje jeho hlavní význam a poslání. Rád Poznám Skutečné Náklady úvěru podle nás lépe, přirozeněji a srozumitelnějším jazykem popisuje, že se jedná o procento všech skutečných nákladů, které musí klient v souvislosti s úvěrem zaplatit. Jedná se tak o výrazně pochopitelnější a jasnější výklad s přirozeným emocionálním nádechem (Rád Poznám), než dosavadně oficiálně spíše technokratické a doslovně používané – Roční Procentní Sazba Nákladů. Tento výklad totiž lidé často zaměňovali za mnohem více ustálenou a chápanou samotnou úrokovou sazbu. Je přitom jasné, že RPSN je výrazně širší a komplexnější ukazatel, než pouhá úroková sazba.

Vyzýváme tedy sdělovací prostředky, aby na základě výsledků naší ankety, za účelem lepšího pochopení a vnímání tohoto důležitého ukazatele, byl nově užíván také výklad, který si nominovali sami čtenáři, na jehož výběru spolupracovali ti, kteří o tématu pravidelně píší, a který je pro veřejnost srozumitelnější a lidštější, než dosavadní zavádějící interpretace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…