Čtrnáct osobností převezme cenu "Za svobodu a demokracii"

09.11.2015 15:32

Ocenění, nazývané též Cena Václava Bendy, uděluje Ústav pro studium totalitních režimů každý rok, letos je to už po sedmé.

Čtrnáct osobností převezme cenu "Za svobodu a demokracii"
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Ti, kteří ho obdrží, mají rozdílné osudy: od vězňů gulagu Vladimíra Levory čiKarla Eggera přes chartisty Marii Rút Křížkovou či Tomáše Petřivého až po kardinála Joachima Meisnera, který tajně světil české kněží. Imrich Lichtenfeld během války zachránil život několika bližním, Viktor Boháč jako zázrakem zachránil jiného člověka před transportem do gulagu, ale sám neunikl dlouholetému věznění. Cenu obdrží také Zdena Mašínová, na kterou po útěku jejich bratří na Západ dopadla se vší vahou perzekuce tehdejšího režimu. Všechny spojuje to, že sehráli význačnou roli v boji za obnovu svobody a demokracie Československé republiky v letech nesvobody (1938–1945) či komunistické totalitní moci (1948–1989).

Součástí slavnostního večera bude stejně jako v loňském roce koncert legendární skupiny Spirituál kvintet, která v této sezoně slaví své pětapadesátiny. Hodnoty, které po celou dobu své existence drží, se k boji za svobodu a demokracii úzce vážou.
Letos cenu obdrží 14 osobností, z toho polovina in memoriam. Slavnostní večer se díky podpoře Středočeského kraje odehraje v reprezentativních prostorách Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře za osobní účasti hejtmana Miloše Petery. Spolu s ním bude ceny předávat také Ondrej Krajňák, předseda správní rady Ústavu pamäti národa, který je slovenským protějškem ÚSTR, a dále předsedkyně Rady ÚSTR Emilie Benešová a ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra.

Kde: Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře
Kdy: pondělí 9. listopadu 2015 od 18 hodin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…