Čtvrtá strážní rota pomáhá v Afghanistánu - chrání letiště

04.08.2015 14:30

Úkolem 4. strážní roty, která je v současné době nasazena na základně Bagrám v provincii Parwan v Afghánistánu, je chránit letiště, samotnou základnu a její nejbližší okolí proti případnému ohrožení. Nedílnou součástí plněného operačního úkolu je i spolupráce s místní samosprávou.

Čtvrtá strážní rota pomáhá v Afghanistánu - chrání letiště
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

„Aby mohli svůj úkol čeští vojáci plnit co nejefektivněji, je třeba aktivně komunikovat s místním obyvatelstvem. Pozitivní přístup představitelů státní správy, samosprávy i místních má dobrý vliv na plnění úkolů české vojenské jednotky působící v přiděleném prostoru,“ říká velitel 4. strážní roty kapitán Marek Jeřábek. Součástí strážní roty je také prvek civilně-vojenské spolupráce CIMIC (Civil-Military Co-operation). Má za úkol koordinovat činnost a spolupráci mezi vojenským prvkem a představiteli státní správy a samosprávy. Cílem CIMIC je svým působením zlepšit podmínky pro plnění operačního úkolu velitele a také prohlubovat vztahy se zdejším obyvatelstvem. Vojáci spolupracují i s nevládními organizacemi a sdruženími. Tyto subjekty poskytují humanitární pomoc, která je právě prostřednictvím příslušníků CIMIC směřována do konkrétních oblastí v prostoru působení roty. K dlouhodobým partnerům, kteří spolupracují s vojáky, patří zejména hnutí Na vlastních nohou Stonožka a Lvíček Míra.

Za čtyři měsíce působení 4. strážní roty BAF v Afghánistánu bylo uskutečněno již několik projektů rychlého dopadu (QIPs - Quick Impact Projects). Jednalo se především o pomoc školám a dětem, výstavbu studen i podporu ozbrojených složek. Aktivity, které směřovaly do škol, měly podobu distribuce sešitů, tužek, batohů, a dalších školních potřeb. „Dále podporujeme i různé volnočasové činnosti, a to formou darů, například fotbalové míče, či dresy pro místní fotbalové týmy,“ doplňuje nadporučík Jakub P., náčelník skupiny CIMIC.

Tak jako i v jiných částech Afghanistánu je i v provincii Parwan nedostatek pitné vody. Proto se pomoc vojáků soustřeďuje také na výstavbu či opravu studen. V současné době probíhá rekonstrukce a výstavba několika studen v lokalitách, za které zodpovídá strážní rota. Na opravách se podílejí místní firmy, které tak zajistí práci pro Afghánce. I to je příspěvek k snížení nezaměstnanosti v zemi.

Čeští vojáci se během své činnosti velmi často setkávají jak s místními obyvateli, tak s představiteli místní samosprávy, kteří s nimi sdílejí svou každodenní zkušenost. Díky této vazbě zaregistrovali příslušníci 4. strážní roty více než 77 požadavků o pomoc a podporu. Jednotlivé požadavky jsou vždy prověřeny a zváženy prvkem CIMIC a velitelem strážní roty z důvodu jejich budoucí realizace. Velitel 4. strážní roty kapitán Jeřábek komentuje současné projekty rychlého dopadu: „Většinu schválených projektů lze vyřešit do jednoho měsíce od jejich identifikace,“ a dodává: „Tato konkrétní přímá pomoc či podpora je velmi důležitým prvkem, který hraje významnou roli při plnění našich úkolů v Afghánistánu a vytváří vlídnějšího prostředí v prostoru působení české roty.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …