Čtvrtina elektronicky podaných přiznání je vadná

04.05.2015 9:03

Z vyhodnocení stavu elektronicky podaných daňových přiznání k dani z příjmů právnických osob vyplývá, že 25% z nich je vadných. Vada podání spočívala zejména v tom, že povinná příloha k daňovému přiznání ve formě vybraných údajů z účetní závěrky nebyla přiložena ve správném, správcem daně stanoveném, formátu a struktuře, ale ve formátu pdf., který není přípustný.

Čtvrtina elektronicky podaných přiznání je vadná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Je-li pro účely podání datovou zprávou zveřejněn nejen formát a struktura daňového přiznání samotného, ale i formát a struktura jeho příloh, musí být i podání těchto příloh (jakožto součást podání) učiněno ve zveřejněném formátu a struktuře. V případě, že nebude tato povinnost ze strany poplatníka dodržena, Finanční správa jej vyzve k odstranění vad podání. Nebudou-li vady odstraněny, stává se podání neúčinným.

Formát a struktura těchto podání, odesílaných správci daně prostřednictvím datové zprávy, je stanovena v § 72 odst. 3 daňového řádu a Pokynem Ministerstva financí D-349. Další informace k této problematice lze nalézt na internetové stránce Finanční správy pod odkazy: Metodická pomůcka k povinnému elektronickému podání podle § 72 odst. 4 a souvisejících DŘ a Vybrané dotazy k elektronickému podávání daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob.

Ke splnění povinnosti učinit podání daňového přiznání k dani z příjmů elektronicky lze využít aplikaci Elektronická podání pro finanční správu, dostupnou na Daňovém portálu Finanční správy na www.daneelektronicky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…