Čtyři české školy se zapojily do mezinárodní ekologické iniciativy

12.06.2014 11:52

Celkem 33 školních tříd z jedenácti evropských zemí se začátkem června sjelo do Rumunska, aby zde představily své environmentální projekty. Do iniciativy „Evropské školy pro živou planetu“ se zapojily také čtyři české týmy.

Čtyři české školy se zapojily do mezinárodní ekologické iniciativy
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Školní zahrady, pouliční akce, divadelní hry nebo výstavy – to vše představili žáci a studenti zapojení do iniciativy „Evropské školy pro živou planetu“ (ESFALP) na závěrečném setkání v rumunském městě Moieciu de Sus, které proběhlo od 2. do 4. června. Byly mezi nimi i čtyři české školy: Gymnázium, SOŠE a SOU Kaplice, ZŠ Deblín, Purkyňovo gymnázium ze Strážnice a plzeňská SŠ Infis.

„Projekt pro mě mnoho znamenal už od začátku: Setkání s podobně naladěnými lidmi z různých zemí a s odborníky, sdílení názorů, učení se praxí a zjištění, že člověk může dosáhnout mnohého, pokud mu na tom skutečně záleží,“ komentuje své zkušenosti s projektem Věra Sládková, učitelka na Gymnáziu, SOŠE a SOU Kaplice, která se zúčastnila s projektem „Chraňme přírodu – osvoboďme živé bytosti“. Studenti ze Strážnice a Plzně se věnovali vodě. První jmenovaní se zaměřili na místní říčku Velička, zatímco Západočeši se zaměřili na vodní zdroje ve svém městě a jeho okolí. Naučit sebe i své okolí „myslet, než něco vyhodíme“, tedy na nakládání s odpady, se rozhodli studenti z Deblína v podhůří Vysočiny.

Po sedm měsíců se studenti ve věku 13 až 17 let věnovali svým různým ekologicky zaměřeným projektům – od výzkumu, přes diskuze s důležitými lidmi ve svém regionu až po expedice do přírody. Náplň projektu přitom byla plně v rukou studentů, učitelé je pouze usměrňovali v roli „koučů“. „Chceme naučit naše studenty, že mohou něco změnit. Na workshopech je učíme metody, jak formulovat svůj názor před veřejností a motivovat i ostatní, aby se starali o životní prostředí,“ popisuje Barbara Tauscherová z rakouského zastoupení Světového fondu na ochranu přírody, který společně s Nadací ERSTE za iniciativou stojí.

„Mladí lidé mají sílu formovat budoucnost, takže bychom je měli podpořit v jejich zájmu o životní prostředí a v tom, aby přicházeli s kreativními řešeními a zlepšeními. Proto v Nadace ERSTE podporujeme tento projekt a jsme ohromení tím, jaké odhodlání ukázali jak studenti, tak jejich učitelé,“ doplňuje ji Doraja Eberle, členka představenstva Nadace ERSTE.

Závěrečným setkáním projekt nekončí. Jeho účastníci totiž již připravili základ pro „Den řeky ESFALP“, který proběhne na podzim a zapojí se do něj všech jedenáct zúčastněných zemí.

Iniciativa „Evropské školy pro živou planetu“ letos proběhla již pošesté. Od jeho začátku se do něj zapojilo na 5000 studentů z jedenácti zemí ve věku 12 až 17 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…