Čtyři podepsané smlouvy jsou jedním z výsledků podnikatelské mise do Izraele

28.11.2014 14:15

Spolupráce s progresivními start-up firmami, výzkum nebo spolupráce na třetích trzích patřily mezi témata podnikatelské mise organizované Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) a Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou (ČISOK).

Čtyři podepsané smlouvy jsou jedním z výsledků podnikatelské mise do Izraele
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Dohoda o spolupráci mezi společností Retia a izraelskými partnery, týkající se zabezpečení 3D radarů typu MADR pro ČR, radiolokátorů pro protivzdušnou obranu a dalších oblastí, je jedním z výsledků mise 41 firem vedené prezidentem HK ČR Vladimírem Dlouhým a prezidentem ČISOK Pavlem Smutným. Podnikatelská mise doprovázela tento týden předsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku a 7 ministrů na společné zasedání vlád „G2G“ do Izraele.

Další smlouvu uzavřely pojišťovny EGAP a ASHRA a uplatní se v případech, kdy je český nebo izraelský vývozce hlavním dodavatelem vývozního projektu a využívá ho k jeho realizaci subdodávek vývozců z druhé země. Následovala dvě memoranda o spolupráci, první mezi českou společností Dekonta a izraelskou Sap 17 o zastupování na izraelském trhu v oblasti sanace kontaminovaných lokalit. Další memorandum se týká chemického výzkumu a podepsali je Česká společnost chemická, Česká společnost chemického inženýrství, Česká společnost průmyslové chemie a jejich izraelští partneři. Fakultní nemocnice v Plzni se pak dohodla na spolupráci s centrem pro výzkum mozku a klinickým centrem zaměřeným na výživu univerzity v Tel Avivu.

„Růst české ekonomiky v posledních letech zpomalil, to musíme překonat. Aktivity progresivních start-upů v Izraeli jsou jedním z důvodů, proč byla část delegace zaměřená na vědu, výzkum a inovace. Věřím, že tato oblast nabízí velký potenciál pro budoucí spolupráci,“ řekl Vladimír Dlouhý. „Kromě klasické obchodní kooperace vyjádřila izraelská strana zájem i o spolupráci na třetích trzích. Budeme ji podporovat, protože chceme hrát i roli mostu do dalších zemí regionu,“ dodal prezident HK ČR.

Firmy zastoupené v misi, která proběhla 24. až 26. listopadu, byly rozděleny do skupin „business“ a „věda, výzkum, inovace“. Zaměření odpovídaly workshopy na Izraelském exportním institutu a Israel-Europe R&D Directorate. Na programu mise byl i kulatý stůl s předsedou vlády ČR Bohuslavem Sobotkou, místopředsedou vlády ČR pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem, ministrem obrany ČR Martinem Stropnickým, ministrem průmyslu a obchodu ČR Janem Mládkem, ministrem zdravotnictví ČR Svatoplukem Němečkem a ministrem zemědělství ČR Marianem Jurečkou. Bohuslav Sobotka zdůraznil fakt, že Izrael je jediný stát kromě Slovenska, se kterým probíhá společné zasedání vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…