Čtyřikrát živě z Hudebního fóra Hradec Králové

01.11.2016 20:07

Český rozhlas Vltava bude opět zprostředkovávat přímé přenosy koncertů z Hudebního fóra Hradec Králové, kam začátkem listopadu zamíří všichni, kdo mají rádi soudobou vážnou hudbu.

Čtyřikrát živě z Hudebního fóra Hradec Králové
Foto: Vojtěch Havlík
Popisek: Hudební fórum Hradec Králové

Čtyři festivalové koncerty nabídnou nejnovější porci orchestrálních, v tuzemsku dosud živě neprovedených skladeb světových autorů, které pro zvídavé publikum přichystala Filharmonie Hradec Králové.

„Hudební fórum Hradec Králové funguje od počátku - letos se koná dvanáctým rokem - v symbióze se stanicí Vltava a to, že začíná 1. listopadu koncertem v „rakouském duchu“, je téměř telepatickým výstupem tohoto spojení: jakýmsi symbolickým předtaktím Rakouského roku na Vltavě,“ říká Wanda Dobrovská, hudební redaktorka stanice Vltava.

Po léta špičková dramaturgie festivalu si svou úroveň drží i letos. Koncerty budou čtverým zastavením v regionech - nahlíženo z globálního úhlu pohledu - v nichž se historie a současnost potkávají v energeticky silných projevech hudební kultury 21. století.

Přímé přenosy koncertů vysílá Český rozhlas Vltava ve dnech 1., 3., 7. a 10. listopadu 2016 vždy od 20.00 hodin.

Fórum každoročně vplývá do dušičkového období a zlehka zohledňuje i tuto skutečnost: zahajovací koncert je ve znamení tématu noci. Navíc skladby Georga Friedricha Haase (Sen za letní noci), Petera Eötvöse (Houslový koncert DoReMi), Friedricha Cerhy (Berceuse céleste) a H. K. Grubera (Dancing in the Dark a Charivari) nabízejí jako celek jedinečný pohled na Rakousko, zejména Vídeň, jako kotel, v němž cokoliv se v posledních dvou stech letech v hudbě vařilo - ať šlo o modernistické výboje, nebo taneční hudbu - vždycky udávalo tón.

Druhý koncert o dva dny později je ve znamení americké hudby, vedle slavného Johna Adamse nahlédneme do tvůrčí dílny ne už tak známých skladatelů: Michaela Torkeho a Avnera Dormana v nastudování Petera Vrábela s Filharmonií Brno. Transatlantický antagonismus východ-západ je pořád ještě aktuální - nejen v umění a kultuře - a zdá se tedy být jen logické, že na dalším koncertu, 7. listopadu, budou znít díla Sofie Gubajduliny a Galiny Ustvolské, tentokrát v interpretaci Brno Contemporary Orchestra s uměleckým vedoucím Pavlem Šnajdrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…