Cvičení SAFEGUARD prověřilo energetiky i složky integrovaného záchranného systému

11.09.2014 20:39

Transformovnu Kletné napadla organizovaná teroristická skupina s cílem vyřadit ji z provozu. Naštěstí se jednalo jen o cvičení, které mělo prověřit spolupráci energetiků, Armády ČR, Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR v případě vzniku mimořádné události.

Cvičení SAFEGUARD prověřilo energetiky i složky integrovaného záchranného systému
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jeho účastníci museli čelit útoku protivníka a následně uchránit transformační uzel v Kletné na Novojičínsku, který představuje stabilitu dodávek elektřiny do okolního regionu. Jeho provoz však nebyl cvičením nijak dotčen.

Vše se odehrávalo v naprosto reálných podmínkách, vycházejících z reálných scénářů možného ohrožení. V jeho rámci bylo představeno několik dynamických zásahů, součástí byla demonstrace způsobu ochrany transformovny příslušníky AČR při napadení ozbrojenou skupinou útočníků za použití vrtulníku. PČR předvedla zásah v případě ohrožení chodu transformovny aktivisty, kteří blokují vstup do objektu. Došlo i na řešení situace použití nebezpečných látek, které ohrozily chod transformovny a snížily tak spolehlivost dodávek energie v kraji. Příslušníci HZS provedli prvotní průzkum terénu, monitoring ovzduší, odběr vzorků a následnou chemickou analýzu v mobilní laboratoři. 

„Cvičení SAFEGUARD 2014 v Kletné navazuje na to loňské, které probíhalo v transformovně Albrechtice. Cílem je prověřit součinnost a kooperaci energetiků, tedy ČEZ Distribuce a ČEPS,   Armády ČR a složek integrovaného záchranného systému,“ vysvětluje bezpečností ředitel ČEZ Distribuce Jiří Koutecký.

„Potvrdilo se, že zkušenosti získané při posledních součinnostních cvičeních dnes byly zúročeny.  Pro nás jde o další krok zajištění plné připravenosti ke zvládání těžko předvídatelných stavů s vazbou na fyzickou ochranu transformovny. Díky cvičením jsme na zabezpečení, střežení a řešení krizové situace v přímé blízkosti zařízení přenosové a distribuční soustavy dobře připraveni“ uvedl Pavel Pillár, bezpečnostní tajemník společnosti ČEZ Distribuce.

Dnešní akci zhodnotil také velitel zasahující roty Aktivní zálohy AČR, nadrotmistr Jaroslav Holík:
„Cvičení jako je „Safeguard 2014“ prověřilo dlouhé roky drilu této jednotky. Nejen, že se podařilo ukázat přítomným, jak ostravská jednotka dokáže zvládnout úkoly podobného typu, ale hlavně vidím na vojácích, že při cvičeních na reálných objektech dřou na sto dvacet procent.“    

ČEZ Distribuce, a.s., se sídlem v Děčíně, člen Skupiny ČEZ, provozuje na území České republiky vedení v délce 159 456 km. Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Hlavním posláním společnosti je distribuce elektrické energie fyzickým a právnickým osobám a stálé zvyšování kvality a spolehlivosti dodávky všem odběratelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…