Cvičení prověří připravenost Středočeského kraje na případnou migrační vlnu

11.04.2016 16:36

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) uložil řediteli Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Václavu Kučerovi a dalším složkám Integrovaného záchranného systému připravit cvičení zaměřené na zajištění většího počtu cizinců, kteří neoprávněně vstoupili na území České republiky a byli převezeni do areálů krajského ředitelství středočeské policie k provedení správního řízení cizineckou policií.

Cvičení prověří připravenost Středočeského kraje na případnou migrační vlnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera

Hlavní část takticko-štábního cvičení všech složek IZS Migrace 300 na téma zvládnuté případné migrační krize se uskuteční v úterý 12. dubna v dopoledních hodinách v areálu Krajského ředitelství policie Středočeského kraje v Praze-Zbraslavi a v areálu územního odboru Policie ČR Beroun.

„Migrační krizi řeší prakticky celá Evropa. České republiky, a tím i Středočeského kraje se dosavadní uprchlické vlny prakticky nedotkly, ale situace se neustále mění a my musíme být připraveni i na variantu, že Česká republika bude masivní migrační vlnou rovněž zasažena,“ objasnil hejtman Petera důvody nařízeného cvičení.

Podle ředitele Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Václava Kučery má cvičení prověřit postupy policie na registračních místech. V praxi to znamená provádění prvotních úkonů s běženci, zjišťování jejich totožnosti, ověření, zda nejsou v pátrání, identifikační úkony včetně daktyloskopování a prověření, zda už běženci požádali o azyl v některé ze zemí, přes které do ČR přicestovali.

Do cvičení Migrace 300 se kromě složek Integrovaného záchranného systému Středočeského kraje, tedy středočeské policie, hasičského záchranného sboru a zdravotnické záchranné služby, zapojí i Bezpečnostní rada Středočeského kraje, Bezpečnostní rada obce s rozšířenou působností Beroun, Oddělení ochrany veřejného zdraví Ministerstva vnitra a neziskové organizace (Český červený kříž). Cvičení simuluje situaci, kdy bylo na hranicích ČR zajištěno 3 000 nelegálních migrantů a Středočeský kraj byl požádán o výpomoc se zajištěním tří set z nich.

Na zajištění spolupráce s IZS Středočeský kraj mimořádně vyhradil z rozpočtu 60 milionů korun. Kromě zítřejšího cvičení se chystá v měsíci září další velké cvičení ve spolupráci Ministerstvem vnitra a dalšími příhraničními kraji s podobnou bezpečnostní tematikou, rozšířenou o problematiku ochrany zdrojů pitné vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…