Cyklosezóna pomalu začíná, na jižní Moravě nabízí ČD celoročně půjčovny kol

15.04.2015 9:20

Zájem o kola z půjčovny Českých drah na jižní Moravě každým rokem stoupá. Loni tuto službu využilo 646 zájemců. Po Jihočeském a Karlovarském kraji patří Jihomoravský ke krajům s největším zájmem o tuto službu. Čtveřici půjčoven v Břeclavi, Znojmě, Veselí nad Moravou a Hodoníně doplní v hlavní sezóně, od května, nově i vranovická půjčovna. Navíc se rozšířil seznam stanic, kde lze vypůjčené kolo vrátit.

Cyklosezóna pomalu začíná, na jižní Moravě nabízí ČD celoročně půjčovny kol
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V letošní sezóně se síť cyklopůjčoven ČD oproti předchozím rokům výrazně rozšířila a služba je nově dostupná ve všech krajích České republiky. Kromě už existujících půjčoven si lze kola vypůjčit nově také v Praze, ve středních Čechách, Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji. Veškeré informace o půjčovnách i přepravě kol ve vlacích ČD jsou k dispozici na www.cd.cz/cdbike.

V jihomoravských půjčovnách je k dispozici celkem 66 kol. Ve Veselí nad Moravou je 10 kol (6 pánských a 4 dámská, k dispozici jsou i 2 dětské sedačky), v Hodoníně 8 kol (3 pánská, 3 dámská a 2 dětská), v Břeclavi 25 kol (13 pánských, 7 dámských a 5 dětských a 6 dětských sedaček) a ve Znojmě pak 12 kol (7 pánských a 5 dámských a 2 dětské sedačky). Vranovická půjčovna, která se otevře po ukončení stavebních prací v průběhu května, nabídne 11 bicyklů (7 pánských, 2 dámská, 2 dětská a 2 dětské sedačky). Jedná se o kvalitní trekingová a horská kola. Půjčovny v Břeclavi, Veselí nad Moravou, Hodoníně a Znojmě fungují celoročně, nově otevřená ve Vranovicích bude zájemcům k dispozici v průběhu hlavní cyklistické sezóny do 31. října. Do hodonínské půjčovny poskytl kola Městský úřad Hodonín.

Půjčovny kol ČD přinášejí cykloturistům řadu výhod při poznávání zajímavých míst. Stačí si naplánovat trasu, dojet vlakem do některé ze stanic, kde je půjčovna kol k dispozici, a dál se vydat po své ose. Cestující tak nemá žádné starosti s přepravou kola na místo výletu, ceny půjčovného jsou dostupné široké veřejnosti, navíc přeprava vypůjčených kol je na vybraných trasách zcela zdarma, stačí uhradit jízdné a předložit nájemní smlouvu. Zdarma je také uložení ve vybraných úschovnách ČD.

Zapůjčení kola je velmi snadné. Je potřeba mít u sebe dva platné osobní průkazy, složit zálohu 1000 korun za jedno kolo, 2 000 Kč za dvě až pět kol, uzavřít smlouvu a po zaplacení půjčovného vyrazit. Zálohu cestující dostanou zpět po vrácení kola. Rezervaci kol lze zajistit také prostřednictvím e-mailu či telefonu. Pro zjednodušení se také připravuje on-line objednávka prostřednictvím stránky www.pujcovnykol.cz.

Ceník za vypůjčení kol v půjčovnách v Jihomoravském kraji
max. 6 hod.
max. 12 hod.
1 den
2 dny
3 dny
4 dny
120 Kč
160 Kč
250 Kč
475 Kč
675 Kč
850 Kč
5 dní
6 dní
7 dní
přilba
sedačka
1 000 Kč
1 125 Kč
1 225 Kč
25 Kč
50 Kč

Při předložení In Karty nebo jízdního dokladu ČD (případně IDS JMK), který byl zakoupen do cílové stanice (případně zóny IDS JMK) v místě půjčovny získává cestující slevu 10 % (jízdní doklad musí být platný v průběhu 7 kalendářních dní před zápůjčkou). Při cestování ve vlacích ČD stačí uhradit pouze cenu za jízdné a předložit nájemní smlouvu, která opravňuje k bezplatné přepravě kola na vybraných tratích ve služebním oddílu nebo jako spoluzavazadlo. Další výhodou je možnost jej vrátit v jiném místě než bylo zapůjčeno. Kromě míst na jižní Moravě – Mikulov na Moravě, Hrušovany nad Jevišovkou, Strážnice, jsou to také stanice Jindřichův Hradec, Třeboň a České Velenice v Jihočeském kraji.

Tratě s bezplatnou přepravou vypůjčených kol v osobních a spěšných vlacích:

Trať 241 Moravské Budějovice – Znojmo
Trať 244 Moravský Krumlov – Hrušovany nad Jevišovkou
Trať 246 Znojmo – Břeclav
Trať 248 Znojmo – Šatov
Trať 250 Vranovice – Lanžhot
Trať 255 Zaječí – Hodonín
Trať 330 Staré Město u Uh. Hradiště – Břeclav
Trať 340 Nesovice – Uherské Hradiště
Trať 341 Staré Město u Uh. Hradiště – Bojkovice
Trať 343 Javorník nad Veličkou zastávka – Hodonín

Nový spěšný vlak „Expres Pálava – Podyjí“ Brno – Břeclav – Mikulov na Moravě – Znojmo – Šatov v období cyklistické sezóny

Pro cykloturisty a návštěvníky směřující do turisticky atraktivních lokalit Pavlovských vrchů, Novomlýnských nádrží, Lednicko-valtického areálu a okolí Znojma je každou sobotu od 4. dubna do 27. září 2015 a navíc také o svátcích 5. dubna, 1. a 8. května, 5. července a 27. září 2015 připravena inovovaná nabídka spěšného vlaku s odjezdem z Brna-Králova Pole v 7:45, z Brna hl.n. pak v 8:06 do Mikulova na Moravě a Šatova. Vlak bude zastavovat také v Popicích, Podivíně, Břeclavi, Valticích městě, Novosedlech, Hrušovanech nad Jevišovkou, Znojmě a Znojmě-Novém Šaldorfu.

Nabídky cyklistům na jižní Moravě

Cyklovozyjsou zařazeny rovněž na téměř všech vlacích na trati Znojmo – Břeclav a Zaječí – Hodonín. Nově lze přepravit jízdní kola také ve všech vlacích na trati ze Znojma do Moravských Budějovic, kde jsou nasazeny částečně nízkopodlažní motorové jednotky Regionova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…