Cyklus dokumentů ČT o neobyčejné energii odstartuje snímek z východních Čech

07.11.2014 8:00

Česká televize odvysílá v průběhu listopadu cyklus autorských dokumentárních filmů Příběhy neobyčejné energie. Snímky vznikly ve spolupráci se Skupinou ČEZ a vypráví osudy obyčejných lidí, kteří svou energii věnují neobyčejným věcem. První z příběhů v režii Olgy Sommerové s názvem „To jsme si zase užili světa“ vypráví o skupině lidí, již ve svém volném čase organizují výlety a letní tábory pro děti s autismem. Letos vyrazili na týdenní tábor do Chyjic nedaleko Jičína.

Cyklus dokumentů ČT o neobyčejné energii odstartuje snímek z východních Čech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Občanské sdružení Radovanovy cesty založili odborně školení lidé v čele s Janem Pušem. Film sleduje pět trpělivých nadšenců, jak s dětmi s autismem tráví týden na letním táboře. Členové sdružení Radovanovy cesty věří, že má smysl rozvíjet sociální a psychické schopnosti těchto dětí. I malé pokroky jsou pro ně velkou odměnou. „Je to úžasný, jak ty děti člověka stále překvapují. Stále jsou záhadou. Osobně je to pro mě impuls pro seberozvíjení a učení se chápat věci jinak. Je to obrovská inspirace,“ shrnul své dojmy Jan Puš.

Každý, kdo se aktivně snaží přispívat k zlepšení kvality života ve svém okolí, se mohl od listopadu 2013 do ledna 2014 přihlásit do společného projektu České televize a Skupiny ČEZ Příběhy neobyčejné energie. Sešlo se na 500 projektů, z nichž bylo k televiznímu zpracování vybráno osm. Vedení projektu se ujala oceňovaná dokumentaristka Erika Hníková. „Mám radost nejen z toho, že se povedlo najít zajímavá témata a osobnosti s neobyčejnou energií, ale že se povedlo natočit i z filmařského hlediska výjimečný projekt,“ zhodnotila Erika Hníková společné úsilí českých dokumentaristů.

Příběh Jana Puše v režii Olgy Sommerové vysílá ČT2 v sobotu 8. listopadu od 18.15 hod. Všechny odvysílané příběhy podpoří Nadace ČEZ celkovou částkou 1,5 milionu korun. O tom, kolik který projekt dostane na svůj další rozvoj peněz, rozhodnou diváci prostřednictvím SMS hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…